Реклама

откриха необичайна активност в центъра на далечен звезден куп астрономите с
Мисия: Hubble Space Telescope


Откриха необичайна активност в центъра на далечен звезден куп.

Астрономите са открили галактика в сърцето на галактичен куп, в която протича активно звездообразуване. Откритието е направено от Спицер и Хъбъл и то е знаково, защото показва, че гигантските галактики в центровете на огромните клъстъри от галактики могат да нараснат, като засмукват газ от други галактики.

Обикновено, централните галактики в галактичните купове са стари и мъртви и по същество представляват фосилни останки от отдавна отминали и по-бурни ери. Но по някога, те могат са се събудят, защото са в състояние да погълнат по малка галактика или поне да изсмучат нейния газ, от който се раждат множество млади звезди, сред прастарото население.
Увеличаване Масивния клъстер от галактики "SpARCS1049 + 56" заснет в множество дължини на вълните от Хъбъл и Спицер. В средата е най-големият централен член на семейството от галактики и за разлика от други централни галактики в галактически клъстъри, той е препълнен с раждане на нови звезди. Тънките, накъсани части са останки от по-малка галактика, наречени "приливна опашка", която е осеяна от структури, наречени "нанизи от мъниста". Тези области са отличителен знак за активно звездообразуване. Credit: NASA, ESA, STScIГалактичните купове са огромни семейства от галактики, обвързани и групирани от гравитацията. Нашия Млечен път пребивава в една малка галактична група, наречена "Локалната група", която от своя страна представлява периферията на огромния суперклъстер "Laniakea" състоящ се от около 100 000 галактики. ("Laniakea" преведено от хавайски означава "неизмеримо небе.")

Клъстърът в новото изследване е известен като "SpARCS1049 + 56" и той се състои от 27 галактики, като общата маса се равнява на почти 400 000 000 000 000 слънца. Той се намира 9,8 милиарда светлинни години от нас в съзвездието "Голяма мечка" и това което го прави уникален е, че неговото сърце е пламнало от светлината на много нови звезди.

В основата на повечето масивни галактични купове се крие една тромава галактика, които обикновено не произвеждат нови звезди и нейната функция като цяло се свежда просто да тежи, като по този начин държи околните галактики. Галактиката-котва на този клъстер обаче, произвежда около 860 нови звезди годишно, което е около десет пъти по бързо от времената, когато най-бързо са се произвеждали звезди във Вселената. За сравнение, в днешния Млечен път се произвежда само около една до две звезди годишно.

С инфрачервената визия на Спицер, астрономите са наблюдавали топлината от всичките млади звезди, а наблюденията във видима светлина от Хъбъл са спомогнали да се потвърди източника на горивото за тази активност. По-малка галактика, изглежда съвсем наскоро се е сляла с чудовището, като нейния газ бързо кондензира в нови звезди.

Новото откритие е интересно за астрономите, защото то се отличава с едни интересни структури, наречени "нанизи от мъниста", които са изолирани случаи на кондензиращ газ, където са местата в които новите звезди се образуват. Нанизите са издайнически признаци на сблъсъци между богати на газ галактики, феномен, известен на астрономите като "мокри сливания", където "мокър" се отнася за наличието на газ. При тях, газът бързо се превръща в нови звезди.

"Сухи" сливания, се появяват, когато се сблъскат галактики с малко газ, при което почти не се формират звезди. Обикновено, галактиките в центровете на клъстърите се сливат по сухия начин, защото те са бедни на газ.

Новото откритие е един от първите известни случаи на мокро сливане в центъра на далечен галактически клъстер. Хъбъл всъщност е открил мокро сливане и в по-близък галактичен куп, но там не се формират звезди толкова енергично.

Астрономите планират да изследват още по-задълбочено този странник, защото той всъщност може да представлява обичайна структура за ранната Вселена, когато са се поглъщали огромен брой газови галактики.

  • 837
  • 0
  • Oct 7, 2015

Коментар
Подобни публикации