Реклама

откриха неочакван минерал на марс кюриозити през юли 2015 г или sol 1060
Мисия: Mars Science Laboratory


Откриха неочакван минерал на Марс.

Кюриозити, през юли 2015 г. или Sol 1060, придоби скални проби от една специална скала наречена "Buckskin". Анализирайки данните получени от рентгеновия спектрометър, учените са се натъкнали на интересен минерал от семейството на силициевия диоксид (вид стъкло), известен като "Тридимит".

Това откритие като цяло е изненадващо, защото тридимита обикновено се свързва със силициевия вулканизъм, който е известен на Земята но се смята че не е присъствал на Марс. По този начин откриването на този минерал може да накара учените да преосмислят вулканичната история на червената планета, което предполага, че някога там е имало експлозивни вулкани, които са довели до наличието на минерала.
Увеличаване Този ниско ъглов автопортрет на Кюриосити е направен на мястото, където е "Buckskin". Панорамата е сглобена от снимки на MAHLI направени на 5 Август, 2015 год.На Земята тридимит се образува от енергиен процес при който се комбинират високо съдържание на силициев диоксид и екстремно високи температури и налягания. Загадката е, че всички изследвания на Марс не предполагат наличието на подобен тип вулканизъм и със сигурност Кюриозити ще продължи изследванията в тази насока. Тридимита е с потенциала да промени разбирането ако не еволюцията на цялата планета, то поне на формирането на планината "Шарп", която е работната площадка на лабораторията.

Иначе, мисията продължава, като марсоходът все повече се изкачва и превзема все по-млади слоеве изграждащи Шарп. Целта е да се види, колко дълго всъщност е съществувала течната вода на Червената планета (която по това време може би не е била червена). Изпълнението на тази задача обаче никак не е лесно. Вече са известни спектралните характеристики на областите, които някога да били изпълнени с вода, въпреки че това е доста относително защото в целия кратер "Гейл" са изследвани щателно само няколко точки от които трябва да се сглобява цялата картина. Въпреки това, вече са придобити тонове изображения на които наводнените участъци присъстват като отличителни ивици. Хубавото на този визуален анализ е, че лабораторията е в състояние да изследва потенциално наводнени обекти отдалечени на километри, дори може да забележи следи от отдавна приключил хидроложки цикъл.

Нещо повече, освен отдавна отминалата мокра епоха обект на изследване е течна вода, която може би още съществува на планетата. Нейното наличие се засилва в данните от детектора на неутрони, който инструмент е засякъл високи нива на водород в почвата - най-вероятно обвързан във водни молекули. Малко по-преди, орбиталната камера "HiRISE" е наблюдавала сезонни промени по някои стръмни склонове. Най-често това са появяващи се и съответно изчезващи тъмни линии, които учените свързват със сезонно намокряне на пясъка (мокрият пясък е по-тъмен от сухия). Тези структури са наречени "линеали" и вече има два кандидата от тях, които могат да бъдат в обсега на Кюриосити от страната на Шарп, където работи.

Трудността е, че лабораторията трудно ще достигне стръмните склонове по които се появяват линеалите, но освен камерите, може би и лазерния спектрометър ще успее да придобие доказателства за повърхностни води.

Опита до момента сочи, че където съществува течна вода, там е и най-вероятното място за живота. До момента Марс се разкрива като враждебна планета, но не съвсем. Някои микроорганизми биха се чувствали добре в някои кътчета на Марс стига да имат храна. Линеалите са едно от тези места и тяхното изследване обещава да е интересно.

  • 738
  • 0
  • Jul 14, 2016

Коментар
Подобни публикации