spacebg covers

Откриха първата планета с размерите на Земята
Мисия: Kepler


Увеличаване Артистично изображение на новия свят. Планетата е много близо до звездата си, което я прави изключително гореща, но нищо, все пак нейните размери и състав са подобни като на Земята. Credit: David A. Aguilar (CfA)

Астрономите са открили първата планета с размерите на Земята обикаляща около чужда звезда. Новият обект е кръстен "Kepler-78b" и очакванията са, той да има скалист състав - точно като този на Земята. За съжаление планетата обикаля своята звезда само за 8,5 часа, което я прави меко казано "огнен ад" или изключително негостоприемен за живота свят. Сравнение с нея, другата за сега известна планета с размера на Земята - Венера ще изглежда като място за почивки.

С този нов свят, семейството планети които е открил космическият телескоп "Кеплер" нараства. Този телескоп, в продължение на четири години непрекъснато наблюдава повече от 150 000 звезди, търсейки издайнически спадове в яркостта им, причинени от преминаването на планети пред звездните повърхности. Резултатът от това проучване е откриването на новия свят "Кеплер - 78b".

След неговото откритие, още два независими екипа от астрономи използват наземни телескопи, за да го потвърдят и характеризират. За да определят масата на планетата, учените използват метода на радиалната скорост. Този метод се измерва с каква сила планетата привлича своята Звезда. Това причинява звездата леко да потрепва в пространството, което може да се засече от Земята. От друга страна, Кеплер е в състояние веднага да определя размера или радиуса на планетата, като измери какво количество звездната светлина блокира.

Имайки тези данни, учените могат да изчислят плътността и да определя от какво е направена. И така, "Кеплер - 78b" се оказва 1,2 пъти по-голяма от Земята, 1,7 пъти по-тежка, а плътността и е същата като на Земята. Това предполага, че планетата, както и нашия свят е изградено основно от скали и желязо. Нейната звезда е малко по-малка и съответно по-лека от Слънцето и се намира на около 400 светлинни години от нас в съзвездието "Лебед".

Този резултат е много обнадеждаващ, защото показва, че астрономите вече са в състояние да откриват подобни светове на Земята. Не е далеч времето, когато ще прочетем, че подобен свят е открит в обитаемата зона около звезда подобна на Слънцето. Това автоматически ще го направи хиперинтересен и очакванията са, да се произведат много инструменти - космически и наземни, които да кажат има ли живот там или не.

Съвсем скоро предстои голяма научна конференция, която ще обсъди този и множество други подобни въпроси, възникнали от изследването на публично достъпните данни от мисията "Кеплер".

Увеличаване Съпоставяне на двете планети. Credit: David A. Aguilar (CfA)


  • 2123
  • 0
  • Oct 31, 2013

Коментар
Подобни публикации