spacebg covers

отляво е кратера -еберсвалде- отдясно е кратера -гейл- отсега си заплювам гей
Мисия: Mars Science Laboratory


Отляво е кратера "Еберсвалде", отдясно е кратера "Гейл". Отсега си заплювам Гейл, не задруго, ами защото нещо много си кълча езика докато кажа "Еберсвалде". Нищо, че на блога на Планетното общество се казва, че наличието на глини съдържащи сулфати и скали прави Гейл област твърде подобна на равнината "Meridiani", където беше спуснат "Опортюнити". Между впрочем, в блога има и една дълга и интересна статия от Емили, описваща нейното посещение при Куриозити. Линк
Между другото, след като я прочетох, си отговорих на един въпрос, с който не бях много наясно - задния панел, който оформя задника на ровъра, истинското RTG ли е или не е? Оказа се, че това не е истинското а просто е макет. Ако беше истинското, неговата температура щеше да е толкова висока, че щеше да топли цялото помещение. Истинското ще го присъединят към ровъра, едва когато към него бъде присъединен и топлинния щит и след като Куриозити се монтира на ракетата носител.

Радиоактивната кледка ще бъде монтирана през специален люк, през който ще се охлажда, затова не съм съвсем сигурен, докато трае дългото пътуване до Марс. Между другото, вървяло и интересна дискусия между инженерите - дали към ровъра трябва да се обръщаме в мъжки или женски род? Засега около една трета от персонала се обръщат към ровъра с "Тя" а останалата с "Той". Аз напълно споделям мнението на Ейми, че заради RTG-то задника на Куриозити е доста обемист и затова повече подхожда към него да се обръщаме с "Тя", но пък отдруга страна думата "ровър" е в мъжки род откъдето идва и по-мъжката нагласа към него. Но разбира се, сега има далеч по-важни неща за правене, като например изтрелването и кацането на Марс, след което екипа ще има достатъчно време да обсъжда дали Куриозити е мъж или жена. Но пък ние нямаме работа и имаме време, затова може и да го изкоментираме този въпрос. Някой ако има по-различно мнение да казва.

Другото интересно нещо е, защо колелата са боядисани в черен матов цвят? Отговора е заради две неща. Първото е, да не отразяват светлината и по-този начин да заслепяват камерите. Втората причина е, че с изминатото разтояние, те постепенно ще се износват. По появата на светли петна по тях, ще може да се съди за степента на тяхното износване.
линк.

  • 1363
  • 0
  • Mar 14, 2012

Коментар
Подобни публикации