spacebg covers

отново хирургическа точност на мисията -куриозити- -quot
Мисия: Mars Science Laboratory


Отново хирургическа точност на мисията "Куриозити" "Любопитния" кораб на НАСА умело се е отправил към Марс. Може най-кошмарния етап от мисията, самото кацане на планетата, да предстои, но важно е да се отбележи, че дотук всичко върви по "учебник". Апарата успешно стартира от повърхността на Земята с помоща на превозното си средство - ракетата "Атлас V". След като се установи в орбита, с помоща на ускорителния блок "Кентавър" доби необходимата скорост с която се откъсна от прегръдката на Земята и се отправи към червената планета. След това ровъра се обади в къщи, предаде важната информация че е жив и здрав, тоест че е оцелял по време на старта. От своя страна инженерите управляващи мисията проведоха ред тестове и процедури, като обновиха и част от навигационния софтуер, който ще управлява кораба още осем месеца докато достигне планетата. След това ще предаде контрола на друг по-критичен софтуер, който ще трябва да достави ровъра на повърхността.

Като част от досегашните успехи, а да се надяваме и предстоящи, Куриозити успешно извърши планирана маневра. Кораба е извършил серия от запалвания на двигателите в период от три часа, с които е постигнал две цели: сега траекторията по която се движи е с около 40 000 км по-близо до Марс и дава аванс от време за срещата около 14 часа, в сравнение с първоначалната траектория.
Планира се, втора маневра от този род, да бъде извършена на 26 март, но тя ще бъде само една шеста част от вчерашната. След това ще се извършват само финни настройки преди, както казах вече, инфарктния 5 август 2012 год.

Четейки това, някой сигурно вече се пита защо в крайна сметка са необходими тези корекции и то засягащи часове работа на двигателите и хиляди километри разлики? Не може ли Марс да се "уцели" много по-точно от Земята още при старта и да се избегнат тези маневри? Отговорът е че може. На теория, а и на практика може да се мине и без тези процедури. Само че космическият кораб в дългото си пътешествие до Марс не пътува сам. Той се радва или поне се радваше, на компанията на последната степен от ускорителния блок, който ако се движи по точна траектория към Марс също ще се приземи на повърхността. Но този хардуер от мисията не е достатъчно стирилизиран или поне не толкова колкото самия ровър и може да замърси планетата със земни микроби.

Затова първоначалната траектория, която заемат двата обекта цели умишлино разминаване с планетата, след което космическия кораб ще се насочи допълнително. Сега важното е, че те се разделиха и всеки пое по своя си път - единия ще изследва Марс, а другия ще се носи неопределено из дебрите на слънчевата система.

На пръв поглед маневрата изглежда проста, но както почти всичко космическо това зелено мероприятие е коствало много усилия и сложни процедури, както на мениджерите така и от самия апарат. Маневрата е ангажирала всичките осем двигателя, които са групирани по два в осем пакета. Тя е започнала като само по един двигател от всички пакети са работили общо около 19 минути, с което са променили само посоката на оста на въртене. След това, за да се повлие скаростта, е извършена серия от запалвания в посока перпендикулярна предишните, като всеки двигател е активиран само за 5 секунди. Тези 5-секундни импулси се повтарят повече от 200 пъти за период от около два часа. Ако трябва да се обобщи, тоест махат се паузите излиза че "Куриозити" е активирал двигатерите си постоянно за около 40 минути.

Маневрата е старателно изчислена така че, промяната в скоростта да е около 5.5 метра в секунда и съчетава леко увеличение на скоростта с малка промяна в посоката на движение.

Към 9 часа на 12 януари, космическия кораб е преминал 130.6 милиона километра от 567 милиона километровия полет до Марс. Сега той се движи с космическите 16 600 километра в час по отношение на Земята и 110 500 километра в час спрямо Слънцето. Видео

Източник: НАСА

  • 1284
  • 0
  • Mar 14, 2012

Коментар
Подобни публикации