spacebg covers

от точното радио проследяване на касини когато кораба прелита покрай титан учените са установили
Мисия: Cassini–Huygens


От точното радио проследяване на Касини, когато кораба прелита покрай Титан, учените са установили, разпределението на материалите във вътрешността на Луната. Чрез определяне на гравитационното разпределение на масата, учените са установили, че вътрешният интериор представлява студена смес от лед и скали.

Констатацията, ще бъде публикувана на 12 март в списание "Сайънс", и ще покаже, че Титан притежава различна вътрешност от планетите като Земята, или като ледените луни на Юпитер, Ганимед например, чиито вътрешности са ясно разделени на слоеве.

"Тези резултати са от съществено значение за разбирането на историята на луните от външните части на Слънчевата система", казва Боб Папалардо учен от проекта "Касини". "Сега ние можем да разберем по-добре мястото на Титан между ледените спътници в нашата Слънчева система."

Учените са знаели, че Титан, най-голямата луна на Сатурн, е съставена наполовина от лед и наполовина от скали, но се нуждаят от стабилни данни, за да разберат как материалите са разпределени. Оказа се, че вътрешният интериор на Титан е съставен изцяло от лед осеян със скали, които вероятно никога не са се нагрявали до над относително топли температури. В дълбочина първите 500 км е лед, след което започва смес от лед и скали, които се смесват в различна степен на по-голяма дълбочина.
"За да се избегне диференцирането на леда и скалате, трябва да се избегне относително голямо нагряване на леда", казва Дейвид Дж. Стивънсън, един от авторите на доклада и професор по планетарни науки в Калифорнийския технологичен институт в Пасадена. "Това означава, че Титан е построен доста бавно за луна, може би за период около един милион години, или веднага след образуването на Слънчевата система."

Непълното разделяне на леда от скалите прави Титан различен от Ганимет, при който скалите и леда са напълно разделени, но има известна прилика с друга луна на Юпитер - Калисто, за която се смята, че има вътрешност от смесени лед и скали. Въпреки че всички луни са със сходни размери, те явно са с различни истории.

За създаването на гравитационната карта е използван метод на радиопроследяване на Касини и определяне на промените в минутната скорост на апарата спрямо линията на виждане от Земята, при четирите близки облитания на Титан между февруари 2006 и юли 2008 година. Космическият кораб е прелетял на височина от 1300 до 1900 км над повърхността.

"От промените на гравитацията, Титан леко привлича или отблъсква Касини по своята орбита, и всички тези промени са записани точно от земята с помоща на антените от мрежата Deep Space, които промени са от порядъка на 5 хилядни от милиметъра за секунда. Това проследяване е направено, дори и когато космическия кораб е отдалечен на милиард километра", казва Лучано Лес - член на радио екипа на Касини от университета Сапиенца в Рим в Италия, и водещ автор на доклада. "Това беше сложен експеримент."

Резултатите не разкриват дали Титан има океан под повърхността но учени твърдят, че тази хипотеза е много правдоподобна и възнамеряват да извършат разследване. Най важното е да се открият приливи и отливи, предизвикани от Сатурн, като за тази цел екипа на радио науката, ще осигури най-ясните доказателства за скрит слой вода.

А Касини е добър следовател, Джонатан Люнине, казва относно констатациите, че "Допълнителни облитания може да ни покаже дали днес кората е дебела или тънка." Люлине е от университета в Рим, Тор Вергата, Италия, и университета на Аризона, Тусон. "С тази информация може да имаме по-добро разбиране на метана като краткотрайна работна течност, образуваща реки, езера и облаци, което ще обясни геологията на Титан. Както историята на водата на Земята, това е от основно значение за нарисуване на дълбоката картина на естеството на Титан във времето. "

Източник: НАСА

  • 1006
  • 0
  • Mar 23, 2012

Коментар
Подобни публикации