spacebg covers

Още един леден свят!


Позицията и вида на орбитите на новият свят "FY27", на Ерис и на "VP113" спрямо стандартната слънчева система. NASA/JPL Small-body Database Browser

Съвсем скоро, астрономите оповестиха откритието на ледено тяло, което е почти идентично на Седна - най външния известен до момента свят в Слънчевата система. Позицията на Седна е толкова необичайна, че се налага съставянето на изцяло нов клас теории, които да обяснят нейното съществуване. По тази причина, откритието на нейният брат "VP113" е изключително интересно и широко коментирано сред научните среди.

Сега, новият обект се намира точно там, където трябва - в Пояса на Куипер. За момента е известен като "2013 FY27" и той е деветият по яркост обект отвъд Нептун (след Ерис, Плутон, Макемаке, Хаумея, Седна, 2007 OR 10, Оркус и Кваоар). Астрономите не знаят много неща за него но оценките на яркостта показват, че неговият диаметър е около 900 километра. Това означава, че той е достатъчно голям за да бъде кръгъл или това е нова Планета-джудже.

FY27 е бил открит от същия екип астрономи в същото проучване, което разкрива VP113. В момента, този леден свят се намира на около 80 астрономически единици от Слънцето, което е подобно на сегашната разстояние и на VP113. Всъщност съществува леко объркване. В момента най-отдалеченият известен свят е Ерида но поради спецификата на орбитата след век-два Седна ще се отдалечи достатъчно за да поеме рекорда.

FY27 и VP113 в момента са на около 80 AU от Слънцето но съществува една съществена разлика. Докато VP113 е в своя перихелий, FY27 е близко до своя афелий или това е почти най-далечното разстояние на което е способен да се отдалечи от Слънцето. С течение на времето, неговата орбита ще го отведе много по-навътре в слънчевата система, почти до Нептун. Най-близката подобна орбита е тази на Ерис. Изследването на яркостта показва, че той почти със сигурност е кръгъл. Този свят се превръща в редови член от Пояса на Куипер. Тези обекти се отличават с разнообразни повърхности, което означава, че всеки един от тях притежава уникална история за разказване. Те са отпечатък или по-скоро архив от ледове и органика, останала от формирането на Слънчевата система.

FY27 е останал скрит, защото е изключително блед. Неговата звездна величина е 22, а до момента всички проучвания за транс Нептунови обекти са били до 21 звездна величина. Една от причините за неговата бледост е че в момента се намира близо до своя афелий, подобно на Ерис и "2007 OR 10". Това не е случайно, законите за движението на планетите изведени от Кеплер казват, че обектите със забележимо ексцентрични орбити прекарват много повече време, когато са далеч от Слънцето, отколкото когато са близо. Така че съществува вероятността, всички тези разпръснати обекти с ексцентрични орбити е да са много по-далеч от Слънцето в момента, което ги прави трудно откриваеми.

Само Седна и VP113 сега са в своите перихелии, което предполага че съществуват още множество подобни на тях светове, които в момента се движат бавно, толкова далеч от Слънцето че е невъзможно да бъдат открити от сегашните технологии. Не е изключено съществуването на светове дори и с размерите на Земята, които в момента са близо до своя афелий някъде в облакът на Оорт, точно както Ерис, OR10 и новият FY27 са в в момента, но в много по-близкият Пояс на Куипер. Афелиите на тези предполагаеми светове ще са на разстояния между от 500 до 1500 AU, което предполага че са прекалено трудни за откриване.

Тази прекалена трудност все пак не е невъзможна, особено като се вземе предвид сегашният бърз темп на развитие на технологиите, което означава, че предстои да открием още много от тях. Може би след 20 години, Слънчевата система ще изглежда много по-богата и заселена, отколкото е сега.

В този ред на мисли, съществува още една новина - наличието на още един свят! Тези двама забележителни астрономи Шепърт и Труджилио, които са открили "VP113" и "FY27" са регистрирали още един обект, който обаче предстои да се потвърди. Новият кандидат е с подобна яркост като FY27 и оценките са, че неговият диаметър е 761 км. Но съществува голяма несигурност относно неговото албедо. Изследванията предполагат албедо от 15%, но ако се сравни с другите подобни на него тела това е доста завишена цифра.

Ако се приеме нормално албедо, което е типично за телата в Пояса на Куипер, тогава размерите на този свят стават около 1500 км в диаметър, което си е цяла планета. Най-вероятните размери може да са около 900 км, които са вече нещо като стандарт. Всъщност се очаква всеки момент да бъде потвърден и да се превърне в редовен член на Слънчевата система. Нашата представа се променя всеки ден! Докато големите планети са континентите, тези ледени тела всъщност представляват големи острови изникващи на картата почти в реално време.


  • 1079
  • 0
  • Apr 3, 2014

Коментар
Подобни публикации