spacebg covers

планета подобна на земята в алфа кентавър- европейските астрономи са открили


Планета подобна на Земята в Алфа Кентавър!

Европейските астрономи са открили планета с масата на Земята в орбита около най-близката до нас звездна система - "Алфа Кентавър". Новата планета е най-леката, която някога е открита около звезда подобна на Слънцето. Откритието е станало с помощта на инструмента "HARPS" работещ на 3,6-метровия телескоп от обсерваторията Ла Сила в Чили.

Алфа Кентавър не е единична звезда а е нещо много по-сложно - тройна звездна система. Състои се от две звезди - Алфа Кентавър А и Б, първата от които е много подобна на Слънцето, може да се каже че дори е негов близнак, а другата е малко по-малка - оранжево джудже от спектрален клас К1. Третия компонент е фактически най-близкото до нас звездно тяло - бледо червено джудже носещо името "Проксима Кентавър". Разстоянието до него е само 4.3 светлинни години.
Увеличаване Credit: ESO/L. Calçada/Nick Risinger

Тези наши съседи винаги са ни привличали. Съществуват безброй предположения за наличие на обитаем свят там. Звездите са най-близко до нас и са подобни на нашето собствено светило. Това означава, че най-вероятно първите междузвездни мисии ще бъдат именно към тази система. Колко хубаво би било ако там съществува подобна на земята планета. Затова астрономите още от деветнадесети век търсят планети там. Но това за съжаление е непосилно за възможностите на деветнадесети, дори и на двайсти век. Откритието става чак сега, когато прецизността на инструментите се е изострила дотолкова, че това става възможно.

Екипът се състои от европейски астрономи, които са изследвали малките трептения на звездата "Алфа Кентавър B". Тези трептения се причиняват от гравитационното притегляне на планета, която обикаля в орбита около звездата. Реално ефектът е незабележим - звездата променя своето положение на небето напред-назад, със нищожно малаката за звездните стандарти скорост от 51 сантиметра в секунда (1.8 км / час). Наблюденията проведени от HARPS обаче улавят тези движения и доказват наличието на планета, обикаляща около Алфа Кентавър B на всеки 3,2 дни. Астрономите казват, че това е невероятно откритие и то е изтискало възможностите на съвременната техника до краен предел!

Алфа Кентавър B е съвсем малко по-малка и по-бледа от Слънцето. Новооткритата планета е с маса малко по-голяма от масата на Земята. Тя е много гореща, обикаля много-по близо до своето слънце, отколкото Меркурий. Другата звезда - Алфа Кентавър А е стотици пъти по-далеч, но тя все пак ще се появи като ярък обект на небето на планетата.

Същият отбор астрономи е открил първата екзопланета през далечната 1995 год. Тя е в орбита също около подобна на Слънцето звезда и оттогава са открити повече от 800 потвърдени екзопланети. Повечето от тях са много по-големи от Земята, с размери сравними с размерите на Юпитер.

Сега, предизвикателството е да се открие планета с масата на нашата планета, която обикаля в обитаемата зона около друга звезда подобна на Слънцето. Новото откритие е първата стъпка. Това е първата планета с земни размери открита около звезда със слънчеви размери. За съжаление тя е прекалено гореща за да потдържа живот, подобен на този който познаваме, но тя може да е само една от цяла планетна система, която съществува там.

Новия резултат е важна стъпка към откриването на близнак на Земята в непосредствена близост до Слънцето. Сегашните теории казват, че планетообразуването е един случаен процес. Ако разгледаме един колапсиращ междузвезден облак от газ и прах, никой не може да каже какво ще се образува от него. Със сигурност в централните райони постепенно ще се запали звезда, а около нея ще се образуват рояк от планети, но никой не може да каже предварително каква ще е масата на звездата и планетите. Също и каква ще е конфигурацията на бъдещата слънчева система.

На този етап може само да се предполага. Наблюдателните данни сочат че това най-вероятно не е така, но да предположим, че условията и физичните процеси които създават звезда близнак на нашето Слънце, винаги или в повечето случаи създават и планета близнак на Земята в обитаемата зона. Ако това излезе вярно, тогава Вселената би гъмжала от планети като Земята, които са способни да произвеждат живот. Това твърдение все още не е доказано, но не е и отхвърлено. По тази логика, бихме могли да очакваме че в системата на Алфа кентавър могат да съществуват две планети като нашата. Звездите там са достатъчно далеч една от друга, разделя ги разстояние около 23 астрономически единици, което е достатъчно за да осигури стабилност на орбитите на предполагаемите планети. Колко познато място всъщност ще представлява тази система - тя е най-близо до нас, звездите са като нашата, там може би съществуват планети подобни на Земята, а и разстоянията са типични за Слънчевата система. 23 астрономични единици е малко отвъд Уран.

У нас, големите планети служат като естесвен щит за Земята от астероиди, комети и други чужди нашественици. Там защитата ще се осигурява от цяла звезда. Това означава че двете планети биха били доста спокойни места, много по-спокойни от Земята. Колко хубаво би било ако съществуваха наистина, колко стимулиращо ще е това за първите междузвездни полети.

Понеже прекалих, природата се скъпи за една, а аз се надявам на цели две планети около най-близките звезди до нас, ще кажа, че подобно откритие е възможно да се осъществи в близкото бъдеще. В момента възможностите на технологията са на границата позволяваща откриването на обитаеми планети. Но за сметка на това, без никакви проблеми се откриват газови гиганти, които също бяха на ръба на възмозностите за технологията преди 15-20 години и повече. Съвсем естествено може да очакваме, че в близкото бъдеще ще сме в състояние да откриваме земеподобни планети с лекотата, с която се откриват в момента (почти ежедневно) огромни газови гиганти.

Подтвърждение за това е, съвсем скорошната публикация на НАСА, че откриването на чужди планети се разширява отвъд сферата на професионалните астрономи. Вече са достатъчни усилията на любители астрономи за да се открие екзопланета.

Става въпрос за първият описан случай на планета обикаляща около четворна звезда. Тази планета, освен че къпе в светлината от четири слънца, е имала щастието да бъде открита от съвместните усилия между професионални и любители астрономи.

Планетата е кръстена "PH1" и тя е индентифицирана най-напред от цивилните учени, участващи в проекта "Ловци на планети". Тази програма привлича гражданите да преровят и анализират данните от "Кеплер" за да открият признаци на планети транзитно преминаващи пред звездите си.

Направеното откритие е факт, планетата е малко по-голяма от Нептун и обикаля около звездите всеки 137 дни. Отвъд орбитата на планетата, на разстояние 900 пъти разстоянието между Слънцето и Земята, съществува гравитационно свързан втори чифт звезди.

И тази планета не е способна да потдържа живот като нашия, но нищо. Където е имало условия за образуване на една планета, най-вероятно там се образуват повече. Съвсем естествения процес е да започнем да откриваме все по-интересните от тези планети и това да става лесно благодарение на развитието на технологиите. Живеем във вълнуващи времена.

  • 2101
  • 0
  • Oct 22, 2012

Коментар
Подобни публикации