spacebg covers

Подмладена планета около мъртва звезда
Мисия: Spitzer Space Telescope


Увеличаване Това е хипотетична "подмладена" планета - газов гигант, който е рекултивирал своята младежка инфрачервена светлина. Сега, съмнения за подобен обект се разчитат в данните от Спицер, който обикаля около мъртва звезда, или бялото джудже "PG 0010+280", изобразено като бяла точка в илюстрацията. Credits: NASA/JPL-Caltech

Когато огромните газови гиганти се формират, те акумулират значителни количества гравитационна енергия. За това в началото, масивните планети, поне на теория, светят със сияйна, младежка светлина. Постепенно във времето, този блясък замира, защото планетата се охлажда. Но понякога, те отново могат да натрупат вещество, което ще ги нагрее и те отново ще заблестят както са го правили в младежките си години. Сега, едно ново изследване от Спицер, може би е идентифицирал един такъв кандидат.

Един от начините, една планета да възвърне блясъкът на своята младост е, като засмуче вещество от вече умираща звезда, около която обикаля. Когато една звезда, подобна на Слънцето изчерпи своето гориво, тя се раздува в космоса и погледната отстрани изглежда като червен гигант. При този процес, се губи около половината или повече от масата, а остатъка се свива в един плътен фрагмент известен като "бяло джудже". Ако в тази система се съдържа гигантска планета, тогава тя е напълно способна да погълне достатъчно материя и съответно да се нагрее излъчвайки отново приятно топла светлина в продължение на милиарди години.

Новото изследване е съсредоточено върху едно бяло джудже, наречено "PG 0010+280". Първоначално, благодарение на една щастлива случайност, космическият телескоп "WISE" е открил излишък от инфрачервена светлина около тази звезда. Освен това, наблюдения от Спицер също показват инфрачервена радиация, която първоначално е интерпретирана като диск от нагрята материя около бялото джудже. През последното десетилетие всъщност, се откриват все повече подобни дискове около тези мъртви звезди, около 40 досега. Смята се, че дисковете са се образували, когато астероиди се доближават твърде близо до белите джуджета и се смилат от по-интензивното гравитационно поле.

Друго доказателство за раздробени астероиди идва от наблюденията на химичните елементи в белите джуджета. Техните атмосфери съдържат доста тежки елементи, което най-вероятно се дължи на катастрофирали върху тях астероиди.

Но данните от Спицер относно бялото джудже "PG 0010+280" не се вписват добре с моделите за астероидните дискове. Може би, инфрачервената светлина идва от по-малък спътник, наречен "кафяво джудже" или от още по-интригуващ обект, от подмладена планета.

Ако последното се потвърди, това ще означава че по същество гигантските планети биха могли да оцелеят в огнения ад, когато са потопени в червените гиганти, след което да продължат да обикалят за вечни времена около белите джуджета. В бъдеще, предстоящия телескоп "Джеймс Уеб" би могъл да направи разликата между диск и планета около мъртва звезда, което би решило мистерията.


  • 1212
  • 0
  • Jul 13, 2015

Коментар
Подобни публикации