spacebg covers

подробно проучване на резултатите от чандра за повече от десет години показва че м31* има много сл
Мисия: Chandra X-ray Space Observatory


Подробно проучване на резултатите от Чандра за повече от десет години показва, че М31* има много слаба активност от 1999 г. до началото на 2006 година. Но след това, на 6 януари 2006 г., излъчването от черната дупка става повече от сто пъти по-силно, което се дължи на изблик от рентгенови лъчи. Това е първият случай на такова събитие което е било наблюдавано от супермасивна черна дупка в близката или местна вселена. След взрива, М31* навлиза в друго относително слабо състояние, но то е почти десет пъти по-силно от средното от преди 2006 година. Наблюдаваният изблик предполага относително високо засилване на попадащата материя върху М31*, последвано от по-малък, но все пак значителен темп.
Увеличаване

Голямото изображение показва оптичен изглед на галактиката Андромеда (М31), който е завъртян диагонално. В квадратите е показано един малък район от центъра на Андромеда, заснет от Чандра. Изображението от ляво е съставено от 23 снимки, направени с камерата с висока разделителна способност на Чандра (HRC), преди януари 2006 г., а изображението от дясно е съставено от 17 снимки на HRC след януари 2006 година. Преди 2006 г., се забелязват три рентгенови източника, включително и един слаб източник, близко до центъра на изображението. След 2006 г., четвърти източник, наречен М31*, се появява само по-долу и вдясно от централния източник, произведен от материал попадащ върху супермасивната черна дупка в центъра на М31.

Също както при супермасивната черна дупка в центъра на Млечния път, около М31* е учудващо тихо. Всъщност черната дупка в Андромеда е 10 000 до 100 000 пъти по слаба в рентгенови лъчи, отколкото астрономите очакват, като имат впредвид наличния резервоар от газ около нея. Черните дупки в Андромеда и Млечния път предлагат специални лаборатории за изучаване на замъгления тип натрупване на материя върху супермасивните черни дупки.

Източник: Чандра

  • 996
  • 0
  • Mar 21, 2012

Коментар
Подобни публикации