Реклама

поредният сондаж на марс този път целта се казва -telegraph peak-
Мисия: Mars Science Laboratory


Поредният сондаж на Марс.

Този път целта се казва "Telegraph Peak" и тя е разположена в горната част на "Pahrump Hills" в която област Кюриосити работи вече пет месеца. След това мероприятие, учените казват, че лабораторията най - накрая ще приключи работата се в това светло петно, което се смята че е част от основата на Шарп.

Планът е, роувърът да се отправи "на горе" през една тясна долина, наречена "Artist's Drive", която ще изведе машината до по-горен, смятан за базалтов слой на Шарп.
Увеличаване Красив автопортрет от Кюриосити, направен през Сол 868 (14 януари, 2015 год.). Забелязва се, че повърхността на роувъра вече е придобила типичният за Марс червен оттенък, придавайки ветерански вид на машината. NASA / JPL / MSSS / Elisabetta Bonora / Marco Faccin"Telegraph Peak" е избран, след анализа на данните от рентгеновия спектрометър (APXS). Предишният сондаж, който беше проведен също в "Pahrump Hills" показа, че водата тук е била леко кисела. Сега изглежда, че "Telegraph Peak" стой точно на границата на тази кисела зона и учените съвсем естествено искат да видят какви минерали присъстват и съответно да ги изучат.

Новото е, че новият сондаж е направен без мини тренировка. Свредлото вече се командва от съвсем нов софтуер, който е свел опасността от счупване до минимум.

След сондажа обаче, се е случило нещо неприятно. Кюриосити се очаква да остане на едно място следващите няколко дни, след като на 27 февруари е претърпял късо съединение. Задействала се е защита, която е спряла процеса на прехвърляне на пробата от устройствата на роботизирана ръка към аналитичните инструменти.

Телеметрията показва, че е настъпило късо съединение, последвано от програмна реакция, която е преустановила дейността на ръката. В момента протичат тестове целящи да се определи къде е повредата. Тази неприятност може да е с малък ефект върху по-нататъшната работа на лабораторията, която може да накара екипът да ограничи използването на проблемния механизъм.

Когато е възникнала повредата, марсоходът е провеждал ранни операции по предаването на праховите проби от роботизираната ръка на лабораторните инструменти във вътрешността на роувъра. Прахта е от вътрешността на скалата "Telegraph Peak", като същият процес на прехвърляне е бил провеждан при предишните пет сондажа през през 2013 и 2014 год.
Увеличаване Шестият сондаж на Марс. Целевата скала е "Telegraph Peak", дупката е пробита на 24 февруари, 2015 год. Image Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS

  • 943
  • 0
  • Mar 5, 2015

Коментар
Подобни публикации