spacebg covers

предколедна изненада от китай лунната сонда -chang\e 2- се размина с близко прелитащ до
Мисия: Chang'e 2


Предколедна изненада от Китай. Лунната сонда "Chang'E 2" се размина с близко прелитащ до земята астероид.

Обектът на изследване е "4179 Toutatis". Това скалисто тяло притежава изключително необичайна орбита. Астероидът кръстосва вътрешната слънчева система, като периодично се доближава до почти всички земеподобни планети. Освен това, неговото направление се коригира и от Юпитер. Тези гравитационни сътресения са довели до хаотично поведение на неговата траектория, което изключва възможността за всякакви дългосрочни прогнози.

Следвайки тази линия, Toutatis "посещава" нашата планета през интервал от 4 години. Освен това, вземайки предвид също и неговите размери (4.5 × 2.4 × 1.9 km), астрономите са го квалифицирали като "потенциално опасен обект". Всъщност, симулациите показват че са изключени всякакви катастрофи върху всяка една планета поне през следващите 10 000 години, въпреки че след 50 годишен период картината става несигурна заради горните причини. Ако трябва да сме точни, всъщност се предвижда че този астероид постепенно с времето ще се изтласква все по-далеч от Земята, така че вероятността за сблъсък ще спада.

Сега на 12-ти декември, това тяло се размина с нашата планета на разстояние 18 пъти по-голямо от разстоянието до Луната. Следващият път ще бъде през 2016 год., а още по-следващата забележима среща ще се осъществи чак през 2069-та години. 4179 Toutatis за първи път е забелязан на 10 февруари 1934 г. и оттогава се е превърнал в един от най-изследваните астероиди.

За сега се знае че той е S-тип астероид, което означава че е изграден главно от скали. За това свидетелства и неговата плътност - 2,1 гр/cm³. Притежава умерено албедо, а радарните изображения разкриват че неговата форма е изключително неправилна. Хипотезата е, че той се е образувал от слепването на два по-малки астероида някъде през праисторията, което се потвърждава от произволното въртене. Изглежда, че на този свят Слънцето изгрява и залязва съвсем произволно. Няма точно определена закономерност за настъпването на деня и нощта. Множеството най-мощни радари отдавна са установили това, а изображения от тях се получават почти винаги, когато астероидът се доближи до Земята. Ето тук са най-новите от радарът "Goldstone".
Увеличаваме Серия изображения на 4179 Toutatis. Разстоянията са от 240 до 93км.Сега добрата новина е, че китайската лунна сонда "Chang'E 2" е прелетяла само на 3.2 км от него. Това е станало на 13-ти декември 2012 год. при относителна скорост 10.73 km/с. Върнатите изображения са много добри. Веднага прави впечатление съвпадението между радарните и оптичните данни. Това е показателно за степента на развитие на радарната техника през изминалите десетилетия, откакто съществува. Изображението с максимална резолюция е 10 метра за пиксел.

Chang'E 2 е китайски безпилотен кораб, който беше изстрелян на 1-ви октомври, 2010 год. към Луната. Сондата е втората част от цяла програма която се очаква да достигне връх, когато в края на 2013 год. ще се осъществи меко кацане на роувър. Тя е подобна на предшественика си Chang'E 1, но с по-добри технически характеристики. Основната мисия на апарата завърши през 2011 год., след като засне мястото на кацането на бъдещия роувър от височина само 15 км. След това, навигаторите я поставиха в точката на лагранж L2. Това е една много удобна позиция за изследване както околоземната част от космоса, така и на близката слънчева система. Това е позволило от април 2012 апаратът да е във разширена мисия - близка среща с астероида 4179 Toutatis.

Сондата е оборудвана с всички стандартни научни инструменти необходими за изследване на извънземни обекти - камери, инфрачервени, рентгенови и гама спектрометри и др. детектори. Също и най-необходимият за основната мисията - лазерния висотомер който е осигурил топографията на площадката на кацане на роувъра. Обаче техническите характеристики и техните възможности не са много добре известни. Освен изображенията, Chang'E 2 със сигурност е правил и спектроскопии, но изглежда тези ценни данни все още не са освободени. Всъщност апаратът е извършил много неща, но пресконференциите са все на китайски и ние ще трябва да поизчакаме, докато данните се появят на по-достъпни езици.

За сега, на оптичните изображения астероидът се появява изключително гладък. Въпреки че се наблюдават няколко кръгли структури, подобни на Итокава, неговата повърхност е необичайно гладка, което може да е отличителна черта на преходните тела с размери между големите и малките астероиди. А може би повърхността му се е загладила от по-интензивен процес на шлайфане във вътрешната слънчева система. При този случай гладката повърхност би означавала просто повече реголит.

Забелязват се също и зачатъци на вдлъбнати, които биха могли да се изтълкуват като много древни и съответно ерозирали кратери. Някои от тях са с по-остри ръбове, което не изключва възможността това да са ями от срутване. Очакванията са вътрешността да е рехава и подобни срутвания са възможни. Забелязва се, че все пак единият край е малко по-грапав от другия. Ако това не се дължи на разликата в осветлението, значи подкрепя идеята за слепването на двете тела. В началото едното просто е било по-грапаво от друго но и тази черта се е запазила до днес въпреки общата ерозия.

В момента се извършват професионални научни анализи на изображенията. Резултатите тепърва ще се публикуват. Дори и да не се появят други данни, които ще разкрият истинската природа на астероида, мястото на неговото образуване и свойствата на неговата повърхност, Китай вече се нарежда сред държавите изследвали космическо тяло част от слънчевата система. Тази огромна държава изглежда се отличава със стабилна космическа програма, която се развива бавно но сигурно. Страната е начертала ясни и достъпни цели които трябва да достигне при усвояването на космоса в близкото бъдеще и ги изпълнява безупречно.

Може би, ако беше малко по-открита щеше да е по-добре, но нищо. По-добре да четем за вече извършени мисии отколкото за никакви. Сега ще чакаме новите данни и свръх интересната роувър-мисия през следващата година.

  • 2004
  • 0
  • Feb 6, 2013

Коментар
Подобни публикации