spacebg covers

Първи научни резултати от Джуно
Мисия: Juno - мисия до Юпитер


Увеличаване

Това изображение показва южния полюс на Юпитер, фотографиран от космическия кораб "Джуно". Височината е 52 000 километра над най-горната облачна обвивка. Овалните структури са циклони с диаметър до 1500 км. За съставянето на тази панорама са комбинирани множество изображения като целта е да се видят как биха изглеждали всички области на дневна земна светлина с подобрен цвят и стереографска проекция. Credits: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Betsy Asher Hall/Gervasio Robles


Ранните научни резултати от мисията изобразяват най-голямата планета в нашата слънчева система като сложен, турбулентен свят осеян с полярни циклони, подобно на Земята. Тези бури изглежда че са потопени дълбоко в атмосферата на газовия гигант. Също така, мощното магнитно поле може да се генерира близко до повърхността, а не от ядрото, както се смяташе досега.

Джуно стартира на 5 август 2011 г. и след едно дълго пътешествие навлезе в орбита около Юпитер на 4 юли 2016 год. Първите научни данни идват на 27 август миналата година, когато сондата прелетя на около 4200 километра от въртящите се облаци. Данните от камерите показват, че и двата полюса на Юпитер са обхванати от вихрови бури, които са гъсто групирани и се търкат една в друга.

Учените са озадачени относно начина по който тези бури се формират, колко стабилна е тяхната конфигурация и защо северният полюс на Юпитер не прилича на южния. Другият въпрос е, дали тази динамична система е само един етап, която може да изчезне през следващата година например, или това е стабилна конфигурация и тези бури циркулират една около друга през историята на планетата.

Друга изненада идва от микровълновия радиомер, който мери термалната микровълнова радиация излъчвана от амоняка в атмосферата. Анализа на данните показва, че съществуват различни зони с различно поведение. Например лентата близо до екватора е до голяма степен прозрачна за тези вълни, докато съществуват зони на други географски ширини, които изглежда абсорбират напълно тази радиация. Изглежда, че концентрациите на амоняк доста се различава в отделните места, като някъде този газ е съвсем близо до космоса, а на други е потопен дълбоко на няколкостотин километра дълбочина.

Вече отдавна се знае, че Юпитер притежава най-интензивното магнитно поле в Слънчевата система. Данните от магнитометъра на Джуно, показват, че то е дори по-силно и с по-неравномерна форма от смятаното до момента. То значително надвишава очакванията при 7.766 Гауста, което е около 10 пъти по-силно от най-силното магнитно поле, открито на Земята.

Учените са изненадани да видят, че магнитното поле на Юпитер за разлика от земното изглежда грубо - в някои места е силно, докато в други е слабо. Това неравномерно разпределение предполага, че полето може да бъде генерирано от динамични процеси действащи близо до повърхността над слоя метален водород. Натрупването на данните по време на мисията ще хвърли повече светлина къде и как се формира динамото на Юпитер. От интерес също е полярната магнитосфера и произхода на силните сияния. Тези емисии, както и на земята представляват освободената енергия от космическите частици които магнитните сили забиват в океана от атмосферни молекули. Първоначалните наблюдения на Джуно показват, че процесът изглежда работи по по-различен начин на Юпитер, отколкото на Земята.

Джуно всъщност през по-голямата част от времето е далеч от полярните области на планетата. По-голямата част от орбитата дори е далеч от газовия гигант. Но веднъж на всеки 53 дни космическият кораб се приближава към Юпитер от северния към южния полюс и тогава започва двучасов транзит (от полюс до полюс), по което време осемте научни инструмента събират данни. Изтеглянето на шесте мегабайта данни, събрани по време на транзита отнема средно 1,5 дни.

Според екипа на учените, на всеки 53 дни винаги пристига нещо ново. Следващото прелитане е на 11 юли, когато Джуно ще премине директно върху една от най-емблематичните структури в цялата слънчева система, тази, която всеки ученик знае - "Голямото червено петно" на Юпитер. Ако някой е способен да вникне и да разкрие това което се случва под повърхността, чак до дъното на този гигантски циклон, това е "Джуно". Очакват ни интересни новини.


  • 925
  • 0
  • May 31, 2017

Коментар
Подобни публикации