spacebg covers

рентгеновия телескоп -nustar- е забелязал брилянтния блясък на две черни дупки в спирална
Мисия: NuSTAR


Рентгеновия телескоп "NuSTAR" е забелязал брилянтния блясък на две черни дупки в спирална галактика. Освен това е направил нови изображения на останката от свръхнова "Касиопея А".

Галактиката е "IC342", известна също като "Caldwell 5". Тя е отдалечена на 7 милиона светлинни години от нас в съзвездието "Camelopardalis" (Жираф). Още преди, Чандра е разкрила наличието на две ослепителните черни дупки, наречени "ултрасветещи рентгенови източници" (ULX).
Увеличаване Спиралната галактика "IC342" с двете черни дупки в нея. Image credit: NASA/JPL-Caltech/DSSНо защо ULX светят толкова ярко е продължаваща мистерия в астрономията. Тези черни дупки не са толкова мощни като свръхмасивните черни дупки в центровете на галактиките. Но те са повече от 10 пъти по-ярки от черните дупки със звездна маса пръснати сред звездите в Млечния път. Астрономите смятат, че ULX може да бъдат черни дупки с преходни маси - няколко хиляди пъти масата на нашето слънце. Другият вариант е, те да са по-малки - със звездна маса но в необичайно ярка състояние. Трета възможност е, че тези черни дупки са изключително необичайни и не се побират в нито една категория.

Ключът към разбирането на мистерията около тези обекти са високо енергийните рентгенови лъчи. За момента въпросът все още е открит. Дали това са две масивни черни дупки, или те се хранят по необичаен начин, който изисква нова физика, във всеки случай отговорът е ще бъде очарователен.

На изображението, черните дупки са двете светли петна, които се появяват в заплетените ръкави на галактиката. Високо енергийната рентгенова светлина е представена в пурпурен цвят, а самата галактика е показана във видима светлина. Преди NuSTAR, двете черни дупки са били толкова размити, че се появяват като един пиксел.

Второто изображение е добре познатата, историческа останка от свръхнова "Касиопея А" отдалечена на 11 000 светлинни години от нас в съзвездието "Касиопея". Синия цвят показва най-енергичната рентгенова светлина уловена от NuSTAR. Червеното и зеленото бележат долния край на енергийния захват на телескопа. Синият регион е мястото, където ударната вълна взаимодейства с материята около нея. Там частиците се ускоряват почти до светлинни скорости. След това те излъчват вид светлина, известна като "синхротронно лъчение". Очакванията са, NuSTAR да бъде в състояние да определи за първи път колко енергични всъщност са тези частици, както и да изясни процеса, който ги кара да достигат фантастичните скорости.
Увеличаване Останката от свръхнова "Касиопея А", видяна по нов начин от NuSTAR. Image credit: NASA/JPL-Caltech/DSS

  • 1440
  • 0
  • Jan 8, 2013

Коментар
Подобни публикации