spacebg covers

Розета отново е фотографирала ядрото на кометата
Мисия: Rosetta


Увеличаване Кометата "67P/Churyumov-Gerasimenko" заснета от разстояние 5500км. Image Credit: ESA/Rosetta

Повърхностните структури стават все по-видими в новите снимки на комета "67P/Ч-Г". Разделителната способност вече е около 100 метра за пиксел и една от най-забележителните особености е формата на ядрото. Както се вижда и при по-ранните изображения, ядрото се състои от две части - по-малка глава, свързана с по-голямо тяло. Свързващият регион или "шията", се оказва особено интригуващ, защото се появява необичайно светъл, отколкото останалата част на ядрото. На този ранен етап никой не знае със сигурност на какво се дължи тази яркост, но учените казват, че причината може да бъде различия в повърхностния материал или размера на зърното, не е изключено да бъде и релефен ефект.

Въпреки че образите, направени от разстояние 5 500 км все още не притежават необходимата резолюция, новата комета до голяма степен може да наподобява кометата "103P/Hartley", която беше посетена от мисията "EPOXI" на НАСА през 2010 година. Крайните части на Hartley се появиха доста по-грапави, а средата много по-гладка. Този ефект най-вероятно се дължи на гравитационния център на тялото. Чисто геометрично, той се намира в зоната на шията и непрекъснато предизвиква свличане или придърпване на рехавия материал от двете тела. Резултатът е изсмукване на прах и дребни зърна от ядрата, оставяйки наблюдаваната грапава повърхност, и депозирането му в шията. Наблюдавания фин материал в преходната зона ще изглежда гладък.

Дали това важи и за 67P/Ч-Г все още не е ясно. Другото обяснение за високата отражателна способност обаче си остава различния състав на повърхността. За да установи това, през следващите седмици, научният екип ще анализира спектралните данни на този регион, който ще позволи определянето на характерните отпечатъци на някои повърхностни материали.

От ранните изображения, учените за сега моделират триизмерната форма на кометата. Такъв модел ще спомогне да се получи по-добра представа за формата на тялото, което предстои да бъде посетено от космическия кораб. Розета ще бъде първата мисия в историята, която ще се срещне с комета и ще я придружи по пътя и около Слънцето. Също така ще разположи и ландер върху нейната повърхност, така че правилното моделиране на ядрото е много важно за целите на мисията.


  • 1906
  • 0
  • Jul 25, 2014

Коментар
Подобни публикации