spacebg covers

Свръхновите произвеждат значителни количаства тежки елементи
Мисия: Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy (SOFIA)


Увеличаване Това са данни от SOFIA. Топлият прах (в бяло) оцелява във вътрешността на останка от свръхнова. Лилавото представляват свръхгорещи облаци а радиоемисиите (в червено) разкриват разширяващата се шокова вълна, която взаимодейства с околната междузвездна материя (зеленото). Image Credit: NASA/CXO/Herschel/VLA/Lau et al

Стратосферната обсерватория "SOFIA" е открила, че свръхновите могат да произвеждат значително количество тежки елементи, които са достатъчни за да се формират планети като Земята.

Наблюденията разкриват огромен облак от прах, който се е формирал от експлозия на свръхнова преди 10 000 години. Облакът е достатъчно тежък за да се направят 7000 "земи" от него. Останката от свръхновата се нарича "Supernova Remnant Sagittarius A" или "SNR Sgr A" за по-кратко.

Астрономите са използвали данните от телескопа за да изчислят общата маса на прахта от интензивността на емисиите. Изследването изисква анализ на дългите инфрачервени дължини на вълната, който спектър носи информация директно от прахта на свръхновата.

Движещата се навън ударна вълна изхвърля в космоса значителни количества прах. Тази прах се движи с много високи скорости и до момента, ключовия въпрос е бил, дали новите пясъчни частици ще оцелеят когато се сблъскат за първи път със спокойната материя на междузвездния прах и газ.

След новото откритие вече се знае, че прахта оцелява след атаката и се влива в междузвездната среда. След това се превръща в материалът от който се формират нови звезди и планети. Резултатът също показва защо далечните млади галактики съдържат огромни количество прах. Тя може да бъде произведена от експлозиите на свръхнови породени от масивни звезди. Никой друг от известните механизми не би могъл да породи толкова много прах.

SOFIA е 2.5 метров телескоп, който лети всяка нощ на борда на един специално пригоден Боинг 747. Височината е от 12 до 14 km (стратосферата), която позволява да се правят уникални инфрачервени наблюдения, които са невъзможни от повърхността на Земята.

Увеличаване Прахта в останаката от свръхновата (жълтите линии) е оцеляла и се движи далеч от най-горещия рентгенов газ (лилавото). Червената елипса очертава удърната вълна на гигантската експлозия. Притурката показва увеличено изображение на праха (оранжевото) и газовите емисии (в лилаво). Image Credit: NASA/CXO/Lauetal


  • 1110
  • 0
  • Mar 23, 2015

Коментар
Подобни публикации