свръх бърз облак от слънцето на 22 юли 2012 год масивен облак от слънчев
Мисия: Stereo


Свръх бърз облак от Слънцето.

На 22 юли 2012 год., масивен облак от слънчева материя е бил изхвърлен от Слънцето и преминава покрай един от двойката близнаци - космическите кораби "Стерео". Явлението е известно като "коронарна масова ерупция" или "CME" и интересното е, че този облак е профучал покрай космическият апарат със скорост 2800 км/секунда!
УвеличаванеТова изображение, заснето на 23 юли 2012 год., показва коронарната масова ерупция, която напуска Слънцето с необичайно висока скорост. Image Credit: NASA/STEREOТова е най-бързото наблюдавано СМЕ до момента. Измерването на неговата скорост е било възможно от спецификата на космическите апарати. Едно от нещата, за които те са проектирани е да изследват изхвърлената слънчева материя много по-прецизно от всички слънчеви обсерватории до момента. Въпросният облак е пътувал далеч от Земята, но той представлява фантастична възможност за учените да изследват ефектите от Слънцето. Сега, едно скорошно изследване, публикувано на 18 март 2014 г., описва как посредством комбинация от събития, са създали тези невероятни скорости.

Учените смятат, че този екстремен случай се дължи на взаимодействието на две CME разделени само от 10 до 15 минути. И двете CME са пътували през регион от космоса, който е бил почистен от другото CME настъпило четири дни по-рано.

Събитията от юли 2012 е архивирано като "перфектната буря". От подобни явления, учените разбират как се формират екстремните слънчеви събития и какви могат да бъдат техните ефекти. На Земята, най-лошото което може да се случи е, магнитната система да се огъне до толкоз, че радиацията да порази сателитите, дори самата планета. В най-лошия случай, бързо променящите се линиите на магнитното поле около Земята, могат да индуцират електрически импулси в електрическите мрежи и други комунални услуги по места. Един от най-добрите начини за защита срещу такива проблеми, е да се научим да ги предсказваме. За целта, учените всячески се опитват да създадат компютърни модели с които да предсказват бъдещи и да са в съответствие с миналите събития.

В случая през юли 2012, три космически кораба предлагат данни за CME-тата. Това са двойката "Стерео" и SОНО. SOHO е позициониран точно между Земята и Слънцето, а двата Стерео са в почти противоположни страни на звездата, което предоставя възможността да наблюдават частите от слънчевия диск, недостъпни за Земята. Всеки космически кораб е наблюдавал събитията от различен ъгъл и данните позволяват да се състави триизмерен образ на това, което се е случило.

Сега, учените предполагат че отговорник за високата скорост е поредицата "раз-два". Тези импулси са ускорили изхвърлената материя до скорости, с които бихме могли да обиколим Земята пет пъти в една минута. Едно CME четири дни по-рано също е изиграло роля. Първо, то е почистило настрани частиците от трасето, което е улеснило пътуването на следващите СМЕ. Магнитното поле около Слънцето е било "изправено" по обичайния начин, което всъщност е източникът на СМЕ.

Важната констатация в случая е, че отговорник за случилото се, не са само първоначалните условия на Слънцето. Взаимодействието между последователните коронарни масови ерупции надалеч в междупланетното пространство са истинската причина.

Учените чрез съвременните модели са установили, че не са успели да пресъздадат правилно събитието през юли 2012 год. За това са разровили данните по-дълбоко и са установили множеството СМЕ настъпили тогава. Новата информация също ще бъде включена в моделите и те ще се тестват при съставянето на метеорологичните прогнози. Това следва да доведе до по-добри прогнози за най-тежките бури и до по-добра защита на Земята, и нашата технология в космоса.

  • 1445
  • 0
  • Mar 19, 2014

Коментар
Подобни публикации