spacebg covers

сдо изучава слънцето еруптивните събития на слънцето всеки път изглеждат р
Мисия: Solar Dynamics Observatory


СДО изучава Слънцето.

Еруптивните събития на Слънцето всеки път изглеждат различно. Някои от тях се появяват само като нажежени области от повърхността, други се развиват в мощни изригвания, които протичат с издигане на колосални количества материя в короната (CME).

На 19 юли 2012 год. се е случило изригване на Слънцето, което е произвело впечатляващо СME.

Издигнатата горещата плазма в короната се охлажда и кондензира по магнитните полета в региона. Тези полета са невидими, но заредената плазма е принудена да се движи по линиите, които се появяват в крайната дължина на вълна на ултравиолетовата светлина. В този диапазон се наблюдава материята нажежена до около 50 000 Келвина. Тази плазма действа като индикатор и помага на учените да наблюдават танцът на магнитните полета. Този феномен е известен като "коронарен дъжд".

От данните събрани от СДО е съставено долното видео, кадрите на което са през 12 секунди. Филма протича със скорост 30 кадъра в секунда, така че всъщност всяка секунда от видеото съответства на шест минути реално време.
Увеличаване Тази система от слънчеви петна, се появява бързо на 19-20 февруари, 2013 год. Общия размер на системата е около шест земни диаметъра. Credit: NASA/SDO/AIA/HMI/Goddard Space Flight Center

  • 1575
  • 0
  • Feb 22, 2013

Коментар
Подобни публикации