spacebg covers

скиапарели е голям импактен басейн около 460 км в диаметър разположен в източната част на района -
Мисия: Mars Express


Скиапарели е голям импактен басейн около 460 км в диаметър, разположен в източната част на района "Terra Meridiani" на екватора на Марс. Центъра на басейна се намира на около 3 ° S и 17 ° E и е кръстен на италианския астроном Джовани Скиапарели (1835-1910). Въпреки, че също изучава Меркурий и Венера, астрономът е най-известен със своите наблюдения на Червената планета.

По време на "Голямото сближение" през 1877 г., когато Марс премина близо до Земята, Скиапарели наблюдава планетата, забелязвайки определен брой прави тъмни линии по червената повърхност. Той предполага, че това са естествени пълни с вода канали и използва еквивалентната италианска дума "Canali".

След това, други астрономи забелязват "каналите", което означава изкуствено напояване и маршрути за транспортиране на вода, което кара да се вярва, че те са създадени от разумни марсианци.
Увеличаване
Увеличаване Credits: ESA/DLR/FU Berlin (G. Neukum)

Малкия кратер издялан в северозападния ръб на импактния басейн "Скиапарели" заема важно място в това ново изображение от "Mars Express" на ЕКА. Всичко наоколо е доказателство за съществуването в миналото на вода, както и многото вятър на Марс, който периодично духа.

Сега вече знаем, че "Canali" на Скиапарели са илюзии, създадени от сравнително слабите телескопи. На Марс няма пълни с вода канали днес. Въпреки това, съществуват доказателства в тази нова снимка, че водата е присъствала в тази част на планетата, може би под формата на езеро. Сцената показва една малка част от северозападния ръб на басейна Скиапарели, интериора на кратера и части от околните планини. Доказателството за вода може да се види под формата на тъмни седименти, които се появяват по пода на "Скиапарели", наподобяващи депозитите от пресъхнали езера на Земята.
Увеличаване Credits: ESA/DLR/FU Berlin (G. Neukum)

Интериорът на Скиапарели е бил променен от няколко геоложки процеса, включително падането на изхвърлен от първоначалния удар материал, потоци от лава, които създават гладки равнини, и воднисти утайки. Също така по-малки кратери в големия кратер са били частично наводнени и запълнени. В клетка №1 са показани подобни седиментни депозити.

Седиментите, които са гладки равнини в поле №2 са били променени от ерозията на водата, или от вятъра или и от двете, които формират ясни контури, като плиткото плато в долния ляв ъгъл. На други места, материала е бил депозиран от вятъра и образува хълмове и дюни.

Добре оформения кратер в клетка №3, е с диаметър 42 км и се опира във вътрешния ръб на Скиапарели. Интериорът на по-малкия кратер е изпълнен с наноси, които се наблюдават под формата на тераса в северната част и делтовидна структура в близост до центъра. Последното изглежда е частично съставено от заоблени светли могили. Вятърът пренася черния материал и го натрупва в южната част на кратера.

  • 1729
  • 0
  • Mar 20, 2012

Коментар
Подобни публикации