слънцето винаги се променя а -слънчевата динамична обсерватория- винаги го гледа откакт
Мисия: Solar Dynamics Observatory


Слънцето винаги се променя, а "Слънчевата Динамична Обсерватория" винаги го гледа. Откакто е стартирала през февруари 2010 год., SDO осъществява непрекъснат 24-часов мониторинг на целия диск на Слънцето. Това позволява да се види танцът на слънчевата материя когато изтича от повърхността към короната и обратно.
УвеличаванеТози образ е съставен от 25 отделни изображения, обхващащи периода от 11 февруари 2013 до 11 февруари 2014. Дължината на вълната е 304 Ангстрьома и в този канал се разкриват зоните на Слънцето, където активните региони и свързаните с тях изригвания най-често се срещат по време на слънчевия максимум. Image Credit: NASA's Goddard Space Flight Center/SDO/S. WiessingerДанните, които е генерирал този апарат са феноменални. Освен, че са безценни за всеки слънчев физик, изображенията също са изключително красиви. Отчитайки този факт, НАСА по случай четвъртата година в орбита на мисията, е освободила филм показващ някои от най-добрите наблюдения през изтеклата година, включително масивни слънчеви експлозии и гигантски слънчеви петна.

SDO наблюдава слънцето в 10 различни дължини на вълните на светлината. Всеки един канал показва слънчевата материя нагрята с различна температура. Различните температури, от своя страна показват специфични структури на Слънцето, като слънчеви изригвания например, които са гигантски експлозии издигащи свръхнагрята материя високо в короната. Тази материя е нагрята до милион градуса и свети в рентгенови лъчи. Под влиянието на магнитните полета, тя се групира в потоци, или коронарни линии, които пътуват най-напред нагоре, след което се отправят надолу отново следвайки пътеките на магнитните линии. Освен тези явления, филмът показва примери за друг феномен - слънчева ерупция, при която известно количество материя отскача на разстояние от Слънцето. Освен това, гигантски слънчевите петна също не правят изключения при наблюденията. Обсерваторията е наблюдавала сложния танц на слънчевите петна обвързани с магнитните сили, особено в средата на януари 2014 г., когато активността е била най-силна от девет години насам.

Освен видеото са освободени и много изображения, които учените усилено изучават. Разбирането на сложния комплекс на електромагнитната система и слънчевата плазма, освен че ще предостави яснота какво се случва на звездата, в крайна сметка може да доведе до прогнозиране на слънчевото време. Едни специални кризи, наречени "коронарни масови ерупции" са способни да изстрелят поток от заредени частици към Земята, които могат да разрушат технологията в космоса, а рядко дори и на Земята. Освен това, изучавайки най-близката звезда е един от начините за научаването какво се случва и на другите звезди в галактиката.
УвеличаванеНа 30 януари 2014 г., SDO наблюдава частично слънчево затъмнение от космоса. Подобен лунен транзит от гледна точка на обсерваторията се случва 2-3 пъти всяка година. Целият процес е продължил два часа и половина, което е най-дългия регистриран транзит някога. Следващият път обаче кога това ще се случи не се знае, поради планираните корекции в орбитата на SDO. Подобни явления са важни, защото помагат за калибрирането на научните инструменти. Впечатление прави абсолютно еднаквия размер на видимите дискове на двете тела. Image Credit: NASA/SDO
Увеличаване Едно мощно слънчево изригване наблюдавано от обсерваторията. Всъщност това слънчево изригване е от средно ниво, но то се причинява от едно от най-големите слънчеви петна, наблюдавани през последните 10 години. Явлението е настъпила на 7-ми януари 2014 год. и подобни енергични събития изливат огромни количества рентгенова радиация в космоса. Тази радиация е напълно безопасна за нас на Земята, защото тя не може да премине през атмосферата и да ни засегне. Обаче, тя може да разстрои електрическите системи на техниката в космоса или да навреди на бъдещи пилотирани мисии. Заради това, НАСА и другите космически агенции влагат много усилия при изучаването на слънчевите изригвания, като голямата цел на начинанието е, те да станат прогнузируеми. Image Credit: NASA/SDO

  • 1898
  • 0
  • Feb 24, 2014

Коментар
Подобни публикации