спицер е направил интересно откритие много отдавна в началото на вселената
Мисия: Spitzer Space Telescope


Спицер е направил интересно откритие.

Много отдавна, в началото на вселената, не са съществували звезди и галактики. Вместо това, космосът е представлявал една обширна област от мъгла, родена от процесите на големия взрив. Тази мъгла е била с различна плътност. Теориите сочат, че в по-плътните области са се образували куповете от галактики, а в по-малко плътните населението от галактики е по-малобройно и по-рядко. Това са местата, които представляват нещо като космическата "провинция".
Увеличаване Струпаните червени точки в близост до центъра на това изображение представлява един много далечен галактически куп. Този галактичен куп е наречен "ISCS J1434.7 3519" и се намира на около 9,0 милиарда светлинни години от Земята. Големите бели и жълти точки са звезди в нашата галактика, а останалата част от по-малки точки са далечни галактики. Клъстерът, включва повече от 100 масивни галактики в които Спицер наблюдава чудовищни нива на звездообразуване, което точно по това време внезапно спира. Image Credit: NASA/JPL-Caltech/KPNO/University of Missouri-Kansas CityАстрономите смятат, че куповете от галактики или "градовете" трябва да засмучат и да превърнат наличния газ в звезди, много по-бързо от провинцията. Изчисленията сочат, че това трябва да стане много бързо, за милиард години например. Тази теория се потвърждава от факта, че почти всички наблюдавани в момента стари галактически купове по същество са мъртви. В тях почти не протича звездообразуване за разлика от по-самотните галактики, които изглежда все още се къпят в непреработения всевселенски газ.

Големият въпрос е, кога звездообразуването е спряло? След това активните галактически купове са се превърнали в "призрачните градове", които наблюдаваме днес.

Теориите сочат, че производството на звезди там трябва да е било много бързо, почти взризообразно, което е приключило бързо след формирането на куповете - от порядъка на 1 - 1.5 милиарда години след началото на Вселената.

Сега, едно ново проучване от космическият телескоп "Спицер" показва, че звездообразуването е преустановено преди около 9 милиарда години или куповете от галактики са преработили газа цели 3 милиарда години по-бавно от очакваното. Галактиките в провинцията, където е и нашия Млечен път, все още активно формират звезди.

Астрономите, с помощта на инфрачервената визия на Спицер са наблюдавали 16 галактични купа, които са съществували, когато нашата Вселена е била на възраст между 4.3 и 6 милиарда години. Спицер всъщност наблюдава прахта в галактиките, която се затопля и свети от звездната формация.

Това е едно от най-изчерпателните до момента проучвания на далечните галактически купове. Предишни наблюдения на по-близки до нас клъстери предполагат, че градските клъстери са използвали цялото си гориво наведнъж, нещо като "младежка истерия". Но новото изследване показва, че това не е така - първоначалните купове от галактики произвеждат звезди по-дълго от очакваното, докато изведнъж производството спира преди около 9 милиарда години.

Подобно проучване е направено и от космическия телескоп "Хершел", който е изучавал Вселената когато тя е била на възраст между 1 и 4 милиарда години. Двата телескопа се допълват взаимно, което позволява на учените да потвърдят резултатите и да стъпят здраво при разрешаването на различни аспекти от космическите главоблъсканици.

Защо градските галактики са спрели образуването на звезди по-рано и по-бързо отколкото селските? Един от отговорите е, че там процесите са много по-динамични. Един такъв процес е галактическите сливания, които са били много-по чести в куповете. Тези сливания предизвикват изблици на звездообразуване, което отнема горивото в тах. Освен това, нарасналите маси на галактиките и на централните черви дупки в тях, ги заставя да засмукват много-по бързо газа от околното пространство. Това е един голям подем, но скоро след това настъпва истинска криза - горивото свършва!

Тази градска криза, за разлика от провинцията, продължава и до днес, което е две трети от историята на космоса....

  • 1054
  • 0
  • Jan 9, 2014

Коментар
Подобни публикации