странни покрития върху скалите край млад кратер на марс озадачават учените тези структури са откр
Мисия: Spirit and Opportunity


Странни покрития върху скалите край млад кратер на Марс, озадачават учените. Тези структури са открити от неуморния марсиански труженик - Опортюнити.

Ровърът изразходва шест седмици в изследване на кратера "Консепсион" преди отново да започне своето дълго пътешествие този месец. Кратера е около 10 метра в диаметър. От орбита е забелязано, че дълги тъмни лъчи се простират от него, които го правят интересен, защото показват че кратера е млад.

Скалите изхвърлени от удара, който е изкопал кратера са парчета от същия вид основна скала, която е видял и изследвал Опортюнити вече на стотици места, от кацането си през януари 2004 г. - меки сулфати, пясъчник осеян с малки тъмни сфери наподобяващи плодове в кифла. Малки сфери богати на желязо, получават прякора "боровинки."
Image Credit: NASA/JPL-Caltech/Cornell University

Опортюнити използва инструментите на роботизираната си ръка, за да изучи този необичаен материал върху скала, наречена "Шоколад Хилс." На някои места има слой от внимателно опаковани сфери които са подредени между тънки, по-гладки слоеве, наподобяващ "сандвич от боровинки". Първоначален анализ на състава на покритието не показва никакви видими прилики със скалите изкопани от кратера, но това не е изненада. Ударът е толкова енергичен, че повечето от елементите се изпаряват. Но тогава целият материал на скалата трябва да е смесен, а не да има ясно различими структури като боровинки например.

Има две хипотези за оцеляването на боровинките. Едната от тях е, че не всички боровинки са оцелели, а много от тях са се разтопили и са се омешили с пясъчника в следствие енергията на удара. Другата е, че боровинките са запълнили цепнатина в скалата преди удара. Това е възможно, когато основната скала се стопи, но боровинките оцеляват, оставяйки непокътнати като част от слой на стопилката. Като алтернатива, този вид пясъчник може да се разтваря. Много отдавна, вода, преминаваща през пукнатините може да разтворила пясъчника и освободи боровинките, които запълват получените празнини, като в последствие се опаковат заедно. В тази хипотеза, ударното изкопаване на кратера не играе роля във формирането този материал. Но това са само част от загадките на Марс.

Забелязано е, че скалите изхвърлен от кратера все още не са ерозирали много, което е доказателство, че кратера е млад.

Източник: НАСА

  • 924
  • 0
  • Mar 20, 2012

Коментар
Подобни публикации