spacebg covers

съвсем наскоро бях писал че всички сегменти от главното огледало на бъдещия космически телескоп ja
Мисия: James Webb Space Telescope


Съвсем наскоро бях писал, че всички сегменти от главното огледало на бъдещия космически телескоп James Webb Space Telescope са напълно полирани. Днес има една още по-важна новина - вече всички огледала на телескота са завършили процеса на златното покритие, което е важен крайъгълен камък в развитието на космическия апарат.

Вече всички огледала са покрити с микроскопично тънък слой злато, който материал е избран заради способността му да отразява инфрачервената светлина. Покритието ще позволи на Webb да наблюдава изключително слаби обекти в инфрачервена светлина.

Телескопа Webb притежава общо 21 огледала, като 18 огледални сегменти ще работят заедно, като общо ще формират огромно 6,5-метрово първично огледало. Огледалата са изработени от берилий, който материал беше избран заради ниското тегло и стабилноста при криогенни температури. Берилия няма особена способност да отразява близката инфрачервена светлина, така че всяко огледало е покрито с около 0,12 унция злато.
Увеличаване Първия главен сегмент от шестте огледала е напълно сглобен и се поставя в криогенна камера за последни тестове.

Последния сегмент е с размери 1.5-метра и е съставен от шест огледала, който вече е напълно завършен, и с това се слага край на производството на огледалата. Вече можем да се поздравим - огледалата на Уеб са готови и напълно функционални да летят в космоса. А както знаем огледалата са най-важната част от един телескоп. Тяхното производство започна преди осем години с направата на заготовки от берилий, който е изключително твърд метал, който не променя формата си в екстремния студ на космоса, където ще работи телескопа. Покритието на огледалата започна през юни 2010 г.. Някои от по-малките огледала в телескопа - третичното и fine steering огледалото са покрити още през 2010 година. Вторичното огледало се завърши по-рано тази година.

Покритието трябва да отговаря на множество критерии - като хомогенност, криогенна издръжливос, трайност, якост и отражение. За целта златото се нагрява до точката на кипене - 1371 градуса по Целзий. След което то започва да се изпарява и да кондензира върху оптичната повърхност на огледалото. Покритието е с дебелина 120 нанометра или 200 пъти по-тънко от човешкия косъм.

"Ние се сблъскахме с много технически предизвикателства по програмата за покритие на огледалото Уеб", казва Иън Стивънсън, директор на покритието. "При това най-обезсърчителното е, че всичкия хардуер трябва да бъде изпълнен без нито един пропуск."

Огледалните сегменти наскоро са изпратени в Ball Aerospace в Боулдър, където се асемблират към задвижващите механизми. От там, сегментите ще пътуват до съоръжението за калибриране в Marshall Space Flight Center на НАСА в Хънтсвил, Алабама за да се подложат на още един последен тест, преди да бъдат охладени до -240 градуса по Целзий. Последната партида от шест огледала, трябва да премине този тест до края на тази година.

Телескопа Webb е партньорство между НАСА, Европейската космическа агенция и Канадската космическа агенция.

Източник: НАСА

  • 657
  • 0
  • Mar 22, 2012

Коментар
Подобни публикации