Реклама

тежките елементи са формирани в началото на вселената- повечето от тежките е


Тежките елементи са формирани в началото на Вселената!

Повечето от тежките елементи, включително и желязото, които са в основата на самия живот, са се формирали в началото на космическата история. Тогава е бил моментът, когато са се разпространили из цялата Вселената. Тази констатация идва от ново проучване на галактическия клъстер "Персей" от японския рентгенов сателит "Сузуки".
Увеличаване Сузуки е картографирал слабото рентгеново излъчване в осем различни направления в галактичния куп "Персей". Цветовете са изкуствени и показват рентгеновото излъчване. Кръгът маркира границата на клъстера. Image Credit: NASA/ISAS/DSS/O. Urban et al., MNRASМежду 2009 г. и 2011 г., учените използват уникалните възможности на "Сузуки", за да картографират разпределението на желязото из целия галактичен куп. Това, което откриват е забележително - клъстера обхваща пространство от повече от 11 милиона светлинни години в космоса и концентрацията на желязо е еднаква навсякъде в него.

Това показва, че желязо и други тежки елементи в по-широкия смисъл, са били произведени преди да се образува клъстера. Това всъщност показва каква роля имат експлозиите на свръхновите и активните черни дупки, които са основните производители на желязо в космоса.

Най - големите производители на желязо са свръхновите "тип Ia". Това представляват изключително мощни звездни експлозии, които настъпват когато белите джуджета натрупат водород, засмукан от обикновена звезда компаньон, като стават нестабилни и се взривят. Според Сузуки, общото количество желязо в клъстера възлиза на около 50 милиарда пъти масата на нашето слънце. За да се произведе това количество, са необходими най-малко 40 милиарда взрива на "тип Ia" свръхнови.

Производството на желязо е едно нещо, но когато то е разпределено в целия регион, където се е формирал клъстера, астрономите казват, че това вече е съвсем друго. Учените смятат, че всичките тези взривове са се случили само през един определен период от космическата история.

Вече е известно, че в периода от време преди 10-12 милиарда години Вселената е образува изключително бързо звезди. Тогава са се формирали почти толкова звезди, колкото има и сега. Подобно звездообразуване се е отличавало и със изобилие от свръхнови. Точно тогава, гладните черни дупки в центровете на галактиките са били в своя бум на активност. Изобщо, през тези два милиарда години, в космоса са се изливали огромни количества енергии, които са синтезирали тежките елементи.

Малко по-късно, в района на пространството с най-големи концентрации на материя се формират галактичните купове. Те са загребали и съответно засмукали материя разпръсната на милиони светлинни години.

Ако този сценарий е верен, тогава разпространението на желязо в Персей ще бъде типично за повечето галактични купове със сходни маси. Изследванията продължават, Персей се намира на около 250 милиона светлинни години от нас и той всъщност е най-яркият продължителен източник на рентгенови лъчи извън нашата галактика. Затова, той всъщност е най-близкият клъстер който Сузуки е картографирал. За тази цел, астрономите са направили общо 84 наблюдения на космическата структура, а резултатът е радиални карти в осем различни посоки. Благодарение на чувствителността на телескопа, учените са могли да идентифицират нажеженото до милиони градуси желязо и в най-отдалечените региони в клъстера.

  • 1459
  • 0
  • Nov 6, 2013

Коментар
Подобни публикации