spacebg covers

тестов прототип на камерата за -близка инфрачервена светлина- - near infrared camera (nir
Мисия: James Webb Space Telescope


Тестов прототип на камерата за "близка инфрачервена светлина" - Near Infrared Camera (NIRCam) - инструмент, който ще лети на борда на космическия телескоп "Джеймс Уеб" е пристигнал в NASA's Goddard Space Flight Center в Greenbelt и е бил поставен лаборатория за едногодишни тестове.

NIRCam ще бъде основната камера на телескопа Webb и ще измерва светлината в спектъра с дължина на вълната от 0,6 до 5 микрона. Прототипът, пристигнал в Годард в действителност е предназначен само за инженерни тестове, а не е действителния инструмент, който ще лети на борда на телескопа.
Увеличаване Прототипът на NIRCam пристига за тестове в Годарт, опакован в транспортен контейнер. Credit: NASA/Catherine Lily
Увеличаване Процес на опаковане на прототипа на NIRCam в Lockheed Martin, за транспорт да Годарт. Credit: NASA/Catherine Lily
Увеличаване След успешно преминалите тестове на прототипа на NIRCam в Lockheed, инженерите го подготвят за изпращане в Годарт. Credit: NASA/Catherine Lily

Действителната NIRCam камера се строи от екип от Университета в Аризона и Lockheed Martin’s Advanced Technology Center, Palo Alto, Calif, под ръководството на проф. Марша Риеке от Аризона. Lockheed Martin първоначално са построили прототип на NIRCam предназначен само за тестове. Прототипа може да изпълнява определени функции по време на тестовия полет, както и други функции за тестови цели.

В Годард, NIRCam ще премине едногодишни тестове за проверка на интерфейса, както и тестови процеси относно интегрирането на инструмента. Тестовете върху ETU ще бъдат използвани за интегриране на инструмента в структурата на така нареченият научен модул на телескопа -Science Instrument Module (ISIM). ISIM е сърцето на телескопа Webb и това е звено състоящо се от четири основни инструменти. Прецизните измервания са необходими, за определяне на на точното местоположение на инструмента NIRCam в ISIM. NIRCam е научен инструмент, но също така е и елемент от оптичния телескоп съдържащ сензор, който неизбежно се предвижда да използва улугите на LASIK - корекция на визията.

Резултатите от тестовете може да доведат до промяна в процедурите по обработка на данните от действителната NIRCam, но не и промяна на нейната конструкция.

Действителната NIRCam ще възприема инфрачервената светлина. Тъй като Вселената се разширява, светлината от галактиките е разпъната от видима в инфрачервена. Човек не може да види инфрачервената светлина, но може да я възприеме като топлина. NIRCam ще може да визуализира инфрачервената светлина, което е от съществено значение за разглеждане на ранните етапи на звездообразуването, формирането на галактиките, и изучаване на формите и цветовете на далечните галактики. NIRCam ще помогне на астрономи също да научат възрастта на звездите в близките галактики.

Джеймс Уеб космическия телескоп, който се очаква да открие първите излъчващи светлина галактики и звездни купове във Вселената след Големия взрив. Дизайнът на NIRCam е оптимизиран за намиране на тези източници излъчващи "първата светлина" във Вселената. Камерата включва функции, които ще я превърнат в прекрасен инструмент за изучаване на звездообразуването в Млечния път и за откриване и характеризиране на планети около други звезди.

Действителната NIRCam камера трябва да пристигне в Годард през 2011 г. за изпитание и монтиране към телескопа Webb. И може би за да подчертае грандиозността на телескопа James Webb, НАСА вече e построила негов макет с действителни размери. Макета е поставен в Ню Йорк - Battery Park по случай научният фестивал, който ще се проведе през 2010год от 1 до 6-ти Юни. Макета на Джеймс Уеб е построен от главния изпълнител - Northrop Grumman, за да се осигури по-добро разбиране на размера, мащаба и сложността на този спътник, който ще бъде изстрелян в орбита на 1 милион километра около Земята. Макета е с размери 80 на 40 фута (колкото един тенис корт) и е изработен предимно от алуминий. Източник: НАСА

  • 712
  • 0
  • Mar 21, 2012

Коментар
Подобни публикации