spacebg covers

това е главата на ровъра за разлика от човешката на която има само две очи на главата на mars sc
Мисия: Mars Science Laboratory


Това е главата на ровъра. За разлика от човешката, на която има само две очи, на главата на Mars Science Laboratory са монтирани цели седем. Всъщност куриозити е обурудвана с цели 17 камери но тука са показани само седем. Navcams са два чифта навигационни камери, които са абсолютно идентични. При нормална работа ще функционират само две от тях (лява и дясна), а ако някоя от тях откаже ще се включат и останалите. По този начин погледа ще е подобен на нашия и ще могат да се правят стерео изображения.
Image Credit: NASA/JPL-Caltech/LANL Това е особено полезно за управлението на ровъра, защото от стереоизображенията навигаторите на мисията, а да се надяваме и сам ровъра, ще могат да определя разстоянията до обектите от повърхността. Затова тези камери са много важни и инженерите са се подсигурили като са монтирали чифт от тях. В горната част е кръглия обектив на инструмента ChemCam. Това също е вид камера, която е специализирана да улавя крадките проблясвания на пробите мигновенно изпарявани от лазера. При необходимост тя също може да прави снимки на пейзажа.

Главната камера MastCam, всъщност се състои от две камери. Едната е с 100 мм фокусно разстояние MastCam-100, а другата е с 34 мм фокусно разстояние MastCam-34. Съчетанието на тези две камери е наистина мощен инструмент за направа на панорамни снимки. Високата резолюция на пейзажа, получен от тях ще позволи на учените да определян най-интересните обекти от повърхността, които да изследват с научните инструменти на ровъра.

За съжаление отпадна варианта за тази камера с променлив фокус. Тя наистина щеше да бъде нещо полезно, защото ще можеше да приближава обекти от пейзажа. Но нищо, със сегашните си две панорамни "очи", едното с големина 3 см, а другото 5.3см (големината на блендата) ще получи един наистина детайлен поглед, нищо че ако забележи нещо по-интересно Куриозити ще трябва физически да се приближи до него за да го разгледа по-подробно.

Обикновените цветни изображения са много красиви. Но те съдържат много повече информация, кодирана в цветовете, отколкото човешкото око може да възприеме. Затова когато става въпрос за научни изображения от космоса, учените искат да изстискат всичката информация от тях. Тази информация както вече се спомена е кодирана в отделните цветове, затова камерите в космоса са оборудвани със специални цветни филтри, които пропускат светлина само с определени дължини, които общо покриват целия видим, а често и част от ултравиолетовия и инфрачервения диапазон. По този начин направено изображение на иначе красив обект ще изглежда в повечето случаи неразбираемо за обекновения наблюдател. Но един учен наистина би се възхитил от несвързаните петна от пиксели, защото те предоставят информацията която му е необходима, съдържаща се, но невидима, в обикновените цветни изображения. Главната камера на Куриозити, също не прави изключение. Ето как изглежда едно научно изображение от нея:
",""] } } }) })