spacebg covers

Това е яркият звезден клъстер "NGC 3532"


Увеличаване Тази впечатляваща гледка е от 2.2-метровият телескоп на ESO, разположен в обсерваторията "La Silla" в Чили. Панорамата разкрива яркият звезден клъстер "NGC 3532". Всички звезди са на една и съща възраст, но докато някои от тях все още блестят с горещ синкав цвят, много по-масивните вече са се превърнали в червени гиганти и се появяват с оранжев оттенък. Credit: ESO/G. Beccari

"NGC 3532" е ярък звезден куп, разположен около 1300 светлинни години от нас в съзвездието "Карина". Той неофициално е известен като "Кладенецът на желанията" защото наподобява на разпръснати сребърни монети в кладенец. В Америка той се радва на прозвището "Футболният клъстер", защото заради овалната си форма, наподобява топка за ръгби.

Това е много ярък звезден клъстер и той лесно се вижда с невъоръжено око от южното полукълбо. Открит е от френския астроном Никола Луи дьо Лакай през 1752 год. и той е един от най-зрелищните отворени звездни купове.

"NGC 3532" заема площ на небето, равняваща се на почти две пълни луни. Той е описан като богат на двоични системи клъстер от известният астроном Джон Хершел, който е наблюдава "няколко елегантни двойни звезди" в него, по време на престоя си в Южна Африка през 1830 год. Към тези факти се прибавя и много по-скорошно, историческо значение. "NGC 3532" е първата цел на знаменития телескоп "Хъбъл" който проглежда на 20 май 1990 год.

Възрастта на звездите е около 300 милиона години. Това го прави на средна възраст по стандартите на отворените звездни купове. Звездите с ниски маси все още светят със синьо-бели цветове, но по-масивните, които вече са изчерпани запасите от водородно гориво, вече са се превърнали в червени гиганти. Най-масивните звезди отдавна са експлодирали като свръхнови и може би са дали възможност за формирането на следващо поколение звезди и планети. В панорамата се виждат и множество малки и по-бледи звезди, които имат много по-дълъг живот и блестят също в жълти или червени нюанси. "NGC 3532" се състои от около 400 звезди.

Фонът е част от Млечния път, затова е толкова пренаселен със звезди. Също се виждат и области изпълнени с нажежен до червено газ, както и фини нишки от прах, които блокират светлината от по-далечните звезди. Тези облаци най-вероятно не са свързани със самия клъстер, защото той е достатъчно стар и масивен за да разчисти всичката материя от околностите му, много отдавна.


  • 1312
  • 0
  • Nov 27, 2014

Коментар
Подобни публикации