spacebg covers

Успех китайският луноход се пробуди след първата нощ на Луната
Мисия: Chang'е 3


Увеличаване Едно от най-качествените изображения на малкият луноход "Yutu" работещ на лунната повърхност. Chinese Academy of Sciences

"Yutu" оцеля след първата смразяваща нощ на Луната и дори е възобновил своята работа! Това е забележителен технически успех, защото нощта на Луната, за разлика от Земята, продължава цели две седмици. Освен това, там няма атмосфера и изложена по този начин директно в открития космос повърхност се очаква да изстине до страховитите -180 градуса по Цезий! Построяването на апарат, който е в състояние да оцелее толкова дълго при подобни условия, разчитайки само на акумулаторите си е забележителен успех!

Голямото изпитание започна на 25 и 26 декември, когато ландерът и луноходът преминаха в режим на хибернация. В това състояние, както при всеки съвременен космически апарат остават включени само най-критичните системи, които трябва да се поддържат живи през дългите две седмици. Роувърът е проектиран да издържи най-малко три месеца на повърхността (или три лунни нощи), ландерът трябва да работи година. Задачата на ландера е по-лека, той е снабден с независим от слънчевата светлина енергиен източник - термоелектрически радиоизотопен генератор, който произвежда ток от топлината получена при разпада на плутоний. Въпреки това, съществува огромен риск и двата апарат да не оцелеят през първата лунна нощ.

Но този риск беше до събота, когато слънцето освети слънчевите панели на "Yutu". След достигането на необходимото напрежение, компютърът автоматично е пробудил системите на лунохода. Едно от първите неща които апаратът е извършил, е успешната комуникация със Земята предавайки телеметричните данни. От тях, наземният екип потвърждава, че роувърът е жив и е в добро състояние. Ден след него, в неделя, се пробужда и ландераът.

Преди да настъпи нощта и двата апарата извършиха ред научни операции. Веднага, само час след кацането, "Chang'e 3" и "Yutu" осъществиха взаимна фотосесия. Роувърът обиколи ландера за да го заснеме от всички страни. След това Yutu включва и всички останали научни инструменти - "Ground Penetrating Radar", който трябва да проучи подземния състав, двата спектрометъра - комбинирания видим/инфрачервен и "Alpha Particle X-Ray" (APXS) спектрометър. Всички инструменти са тествани като част от първия лунен ден.

За момента е известно, че APXS потвърждава наличието на очакваните елементи Mg, Al, Si, K, Ca, Ti, Cr и Fe, които се знае, че са в изобилие на Луната и изграждат минерали като плагиоклаз, фелдшпат, пироксен, оливин, илменит и др. Освен в тях, в спектъра присъстват и по-редките елементи Sr, Y и Zr, които също са били открити в пробите, донесени от Луната от мисиите "Аполо". Когато APXS генерира първия си спектър, апаратът показа, че е един от най-способните рентгенови спектрометри работели до момента на ландер мисия.

Докато Yutu е бил заангажиран с тези дейности, Chang'e 3 е провеждал истински астрономически наблюдения. Използвайки своите панорамни камери, ландерът е направил снимка на Земята! Нещо повече, направени са изображения от специалната ултравиолетова камера "Extreme-UV" на които се вижда горещия йонизиран газ в който е потопена цялата наша планета. Изображения като това за пореден път показват колко чудновата е природата - този път нагледно се вижда, как Земята е обвита от топка нажежен до няколко хиляди градуса разреден газ (плазма). Въпреки, че все още няма освободени изображения, успешни наблюдения е провел и лунния UV телескоп, който трябва да изучи далечни галактики, двойни звезди, активни галактични ядра и ярки звезди.

Сега задачата е лесна, на Луната е топло и научните дейности могат да продължат. Така ще бъде през следващите две седмици, след края на които двата апарата отново трябва да заспят. Научните екипи продължават операциите и дори вече са раздвижили роувъра. Предвижда се, той да извърви серия от 7 до 10 метрови прехода напълно самостоятелно като ще бъде ръководен от специален софтуер обработващ данните от навигационните и панорамната камера, който ще избира безопасен маршрут. През цялото време ще работи радарът, камерите ще правят изображения, роувърът ще спира за да осъществи инфрачервена и рентгенова спектроскопия или неговата мисия до голяма степен ще заприлича на неговите колеги - Кюриосити и Опортюнити, които изпълняват горе-долу същото на Марс. Това ще продължи до 25-януари, когато ще настъпи следващата лунна нощ. Очаква се Yutu да се поспре за кратко около 17 януари, в средата на лунния ден, защото тогава ще трябва отново да оцелява вследствие повишеното слънчево отопление.

А сега, вече има и изображения и с висока резолюция. До момента почти всички снимки публикувани от китайската мисия са снети от телевизията. Най-напред те са прожектирани върху екран, след което са заснети с телевизионна камера. После се излъчват по телевизията, където стават достъпни по целия свят. При тези процедури се губи много от качеството, още повече че телевизионния сигнал е много орязан, сравнение с оригинала. Новите снимки обаче са по-различни. Те идват директно от оригиналните цифрови данни, макар че все още не са перфектни - отново са орязани, контрастно-усилени, подпечатани са (някои на две места - в горния десен и долния ляв ъгъл) и са JPEG компресирани, но все пак те са най-доброто до момента. Освен това, всяка снимка е придружена с малко информация за това, кога са направени r което е страхотно. Всичките изображения са на блога на "Планетно общество", но на мен лично, специално впечатление правят тези две:

Увеличаване Всички сме свикнали да наблюдаваме Луната и нейните фази на небето. Но до момента съществуват много малко изображения показващи обратното - как ще изглежда Земята, ако живеехме на Луната. Сега, новата китайска мисия е генерирала точно такова изображение - Земята заснета от повърхността на Луната! Снимката е направена на 25 декември 2013 год. Chinese Academy of Sciences

Увеличаване А това е едно истинско научно изображение - Земята заснета отново от повърхността на Луната, но този път в специфична ултравиолетова светлина с дължина 63 нанометра. Яркият ореол около нашата планета е горещата плазма, която свети в тези дължини. Тази структура е резултат от сложното взаимедействие на слънчевата радиация и частици, земното магнитно поле и най-горната атмосфера. Съставени са множество компютърни модели описващи нейното поведение, а от изображения като това, учените ще разберат дали те са верни или не. Снимката е направена със специалната ултравиолетова камера в първите дни след кацането - на 16 декември. Chinese Academy of Sciences


  • 1180
  • 0
  • Jan 13, 2014

Коментар
Подобни публикации