spacebg covers

Успех, Кюриосити прекоси марсианската дюна
Мисия: Mars Science Laboratory


Увеличаване Кюриосити успешно прекоси пясъчната дюна в "Dingo Gap". Image Credit: NASA/JPL-Caltech

След успешното начинание, марсоходът продължава своя поход към примамливата научна дестинация. Кюриозити е пресякъл пясъчната стена на 6-ти февруари, когато е изминал 23 метра. Седем метра от тях са били изключително рисковани - катерене и съответно спускане по пясъчната дюна, която лежи като преграда между два скарпа в "Dingo Gap".

От тогава, до момента е пропътувал още 41.1 метра или 4,97 километра от началото на мисията. Рисковото събитие е документирано от кратък филм, съставен от изображения получени от една ниска камера монтирана в задната част на машината.

Веднага след круиза, марсоходът е направил това, това и това изображения, които са панорамни гледки на стените на каньона. Според геолозите тези структури са златни мини, защото се забелязват множество слоеве в скалите, разкриващи не само влиянието на течната вода, но и различните епохи когато тя е действала. Според много от учените, Кюриозити си заслужава да се поспре и да хвърли един поглед, но няма време, машината се е отправила към основната си научна дестинация - подножието на планината Шарп, което е основния план. Когато приключи основната част и мисията премине в разширена, тогава може би учените ще разполагат с безкрайното време да изследват подобни структури. Сега часовникът тиктака и част от инструментите притежават определен живот, целта е да се достигнат глините и да бъдат изследвани преди научното оборудване да покаже признаци на амортизация.

Увеличаване Това изображение е от навигационната камера и показва следите от Кюриозити оставени по пясъчната дюна, в далечината. Интересното е, че след пясъчната преграда, роувърът е пресякал още една наслоена дюна, която изглежда също толкова коварна. Точно в такава затъна старият марсоход "Спирит", но вероятността това да се случи и с Кюриозити изглежда е малка. В противен случай от НАСА не биха рискували, да погубят толкова нелепо мисия за милиарди. Image Credit: NASA/JPL-Caltech


  • 1156
  • 0
  • Feb 12, 2014

Коментар
Подобни публикации