учените от мисията -кеплер- са открили нова планетарна система която включва най-малката
Мисия: Kepler


Учените от мисията "Кеплер" са открили нова планетарна система, която включва най-малката открита планета до момента.

Планетите образуват системата "Кеплер-37", която е разположена на около 210 светлинни години от нас в съзвездието "Лира". Най-малката планета там е Kepler-37б, която е малко по-голяма от нашата Луна или нейните размери са около една трета от размера на Земята. Тя е по-малка от Меркурий, което означава че нейното откриване е било предизвикателство.
Увеличаване Това е художествено изображение на новата планета "Kepler-37б", която е малко по - голяма от нашата Луна. Image credit: NASA/Ames/JPL-CaltechЗа момента водещото мнение е, че Кеплер-37б не разполага с атмосфера и не може да поддържа живота, какъвто го познаваме. Малка планета обаче почти със сигурност е скалиста. Тя орбитира близо до друга планета - Кеплер-37в, която е малко по-малка от Венера - нейните размери са почти три четвърти от размера на Земята. Кеплер-37г, е по-далечна планета и тя е два пъти по-голяма от Земята.

Звездата приютила планетите принадлежи към същия клас като нашето Слънце, въпреки че е малко по-малка и по-хладна. И трите нови планети обикалят много близо около нея - техните орбити са по-близки от разстоянието между Меркурий и Слънцето, което предполага, че планетите са много горещи и негостоприемни светове.

Kepler-37б обикаля своята звезда само за 13 дни, а разстоянието между тях е по-малко от една трета разстоянието между Меркурий и Слънцето. Очакваната температура на повърхността ще бъде повече от 700 градуса по Келвин и там ще е достатъчно горещо за да се разтопи цинка. Кеплер-37в и Кеплер-37г орбитират съответно за 21 и 40 дни.

За да се определи точния размер на планетите е необходимо най-напред да се определи точния размер на звездата. За да научат това, учените са изследвали звуковите вълни генерирани от кипящото движение на материята под нейната повърхност. Изследването на вътрешността на звездите по този начин е подобно на сеизмичните вълни генерирани от земетресенията, които учените използват за да се изследва вътрешността на Земята. Новата наука, която се занимава с това се нарича "астросеизмология".

Звуковите вълни пътуват през тялото на звездата и носят информация за вътрешния състав на повърхността. Тези вълни предизвикват леки колебания в яркостта, които се улавят от космическия телескоп "Кеплер". Колкото е по-голяма звездата, тези трептения са по-лесни за наблюдение. Затова повечето обекти изследвани по този начин са звезди по-големи от Слънцето.

Сега астрономите са достигнали нов етап от тази наука. Звездата на Кеплер-37 е с радиус само три-четвърти от радиуса на Слънцето и за момента това е най-малкия обект анализиран от астросеизмологията. По този начин радиусът на звездата е определен с точност до 3 процента, което означава че и размерите на планетите са изключително точни.

  • 1112
  • 0
  • Feb 25, 2013

Коментар
Подобни публикации