Реклама

фила е на повърхността на кометата -67p-churyumov-gerasimenko- сп
Мисия: Rosetta


Фила е на повърхността на кометата "67P/Churyumov-Gerasimenko"!

Спускането продължи седем часа, областта на кацането се нарича "Agilkia" и вчера малко след 18:30, пристигна очаквания сигнал, че Фила е кацнала успешно на повърхността на ядрото.
Увеличаване С това изображение от тесноъгълната камера, Розета казва "сбогом" на своя спътник, след повече от десетилетие съвместно странстване из дебрите на Слънчевата система. Copyright ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDAТова бележи върхът на амбициозната европейска мисия "Розета", която със сигурност вече е в учебниците по история. Сега, предстоят още много вълнуващи неща, защото мисията отваря врата към една много древна и отминала епоха, когато се е зараждала слънчевата система. След десет години странстване, учените за първи път в историята на космонавтиката получават шанса, да изследват пряко една реликва, останала от тази древна епоха.

Agilkia се намира на върха на по-малката "глава" на ядрото и тази област бе избрана само шест седмици след пристигането на Розета. До тук, този странен свят се разкрива предимно осеян с камъни, извисяващи се скали и огромни пропасти и ями, между които извират струи от газ и прах изтичащи в космоса.

Успехът е феноменален, подготовката и разработването на мисията отнема повече от десетилетие, самата мисия продължава също десетилетие и след тези периоди, наистина ще е огромно облекчение за всички участвали в проекта.

Съприкосновението се е случило със скорост около 1 метър/сек, но не всичко е преминало по план. Преди раздялата е открит проблем с един малък двигател, който е проектиран да противодейства на отката на харпуните, не е ясно дали е сработил. Първите снимки от повърхността съдържат много черни ивици, не е ясно защо е било така. Най-загадъчното е, че телеметрията е разкрила три кацания или отскока, може би нещо не е било наред и с харпуните. Като цяло в момента Фила работи, но не е напълно ясно какво се е объркало, предстоят анализи. Току що научих и една много лоша новина, която няма да спомена, докато не се потвърди официално.

Основната научна мисия на Фила трябва да приключи след два дни и този кратък срок е съобразен с основната батерия на апарата. За два дни, ландера трябва да изпълни всички научни операции за които е проектиран, след което да пристъпи към разширена такава, разбира се, ако системата за зареждането на акумулатора произвежда необходимото напрежение. Тази разширена фаза може да продължи до март, 2015 г., след което се очаква условията около ландера да станат прекалено горещи за неговата нормална работа.

През основната фаза се предвижда генерирането на пълен панорамен изглед, включително и 3D, изображения с висока разделителна способност на повърхността под ландера, анализ състава както на повърхностните минерали, така и на проби получени от над 20 см дълбочина. Освен това, подобно на всички ландер мисии, Фила също ще измери електрическите и механичните характеристики на повърхностния материал. Не на последно място е и радиоекспериментът между двете сонди, който ще разкрие вътрешния състав на ядрото.

След разтоварването на Фила, Розета постепенно ще увеличи двойно своята орбита около ядрото и някъде около 6 декември отново ще достигне 20 километровия радиус. През следващата година орбитата на апарата ще става все по-неправилна, което ще е отговор на засилващата се активност. Розета ще лети все па-далеч, но по някога ще се потапя много близо до ядрото, само на 8 км от неговия център.

Кометата ще достигне най-близкото разстояние до Слънцето на 13 август, 2015 г. и тогава ще е на около 185 000 000 километра от звездата, което е приблизително средата между Земята и Марс. След перихелия, Розета ще продължи да съпътства вече отдалечаващата се и изстиваща комета и очакванията са, постепенно тази приятелска двойка да замлъкне, което ще бележи и края на мисията.
Увеличаване Credit: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA
Увеличаване Това е очакваното прощално изображение от Фила с кораба-майка, направено малко след раздялата. Всъщност фотографията показва един от 14 метровите слънчеви панели на Розета и тя се е съхранявала в бордовия компютър около два часа след раздялата, когато е възстановена радиовръзката между двата апарата и съответно е полетяла към Земята. Лично на мен ми се щеше да го няма неприятния отблясък и размазването заради движението, но когато експозицията протича на половин милиард километра в дълбокия космос, понякога не всичко е идеално. Copyright ESA/Rosetta/Philae/CIVA
Увеличаване Това изображение от Фила е направено няколко часа преди кацането. Разстоянието е 3 км, резолюцията е около 3 метра/пиксел. В горния десен ъгъл се вижда едно от стъпалата на ландера. ROLIS descent image of Comet 67P/C-G. Credits: ESA/Rosetta/Philae/ROLIS/DLR

  • 1065
  • 0
  • Nov 13, 2014

Коментар
Подобни публикации