spacebg covers

хершел е открил две сливащи се масивни галактики в ранната вселена събитие
Мисия: Herschel Space Observatory


Хершел е открил две сливащи се масивни галактики в ранната Вселена.

Събитието е рядко и то може да разкаже какво ще се случи, когато нашата галактика и галактиката "Андромеда" започнат да взаимодействат.

Освен Хершел, към новото проучване са се присъединили още няколко наземни телескопа, както и космическите "Хъбъл" и "Спицер" на НАСА. Очакванията са, след сливането да се образува гигантска елиптична галактика.
Увеличаване Няколко телескопа са се обединили, за да открият това рядко сливане на две масивни галактики в ранната Вселена. Image credit: ESA/NASA/JPL-Caltech/UC Irvine/STScI/Keck/NRAO/SAOДо сегашните наблюдения сочат, че от 3 000 000 000 - 4 000 000 000 години насам Вселената е изпълнена главно с големи и червеникави галактики, съставени предимно от стари звезди. Учените се чудят дали тези галактики са се образували бавно с течение на времето, чрез набъбване на по-малките галактики, или са се формирали бързо чрез мощни сблъсъци между големи галактики.

Новите открития предполагат че масивните сливанията са отговорни за гигантските звездни структури. Двете галактики, които е наблюдавал Хершел са препълнени с нови звездообразуващи региони. Това си личи от инфрачервените детектори на телескопа, които виждат междузвездния прах по специален начин от който се вижда звездообразуването.

Обектите са кръстени с общото име "HXMM01" и те са разположени на около 11 млрд. светлинни години от нас. По това време, Вселената е била на възраст около 3 милиарда години. Най напред астрономите са помислили, че двете галактики просто са изкривени от гравитационните ефекти на материята между тях и нас. След щателен анализ обаче, екипът е осъзнал, че това са две млади сливащи се галактики.

Резултатът от това е, че там се произвеждат средно по 2000 звезди годишно. За сравнение, нашия Млечен път произвежда от две до три звезди на година. Общият брой на звездите в двете сблъскващи се галактики е 400 милиарда.

Сливания са доста често срещани в космоса, но това специално събитие е необичайно, защото взаимодействат огромни маси, които не са характерни за тази отдалечена епоха. Тези резултати противоречат на по-популярния модел, обясняващ че големите галактики се образуват от сливанията на множество малки. Вместо това се оказва, че тогава сливанията между две гигантски галактики подобни на Млечния път също са възможни.

  • 1425
  • 0
  • May 29, 2013

Коментар
Подобни публикации