spacebg covers

хершел използва ефекта известен като -гравитационна леща- за да наблюдава далечни галакт
Мисия: Herschel Space Observatory


Хершел използва ефекта известен като "гравитационна леща", за да наблюдава далечни галактики.

Оказа се, че телескопа е много добър при откриването на тези космически лещи. Космическата лупа се наблюдава, когато огромна галактика или струпване на галактики изкривява светлината идваща от по-далечна галактика. Това кара далечните галактики, да изглеждат уголемени и изкривени. Понякога, наблюдаваната галактика е толкова изкривена, че изглежда като пръстен - обект, известен като "пръстен на Айнщайн". Алберт Айнщайн, пръв предрича феномена, известен като гравитационна леща.

Тези лещи са невероятно мощни инструменти за изучаване свойствата на далечните галактики, както и други мистериозни неща - тъмната материя и тъмната енергия - които заедно изграждат невероятните 96 процента от нашата Вселена.

С помощта на тези лещи, може да се правят космологични проучвания на галактики, които са твърде отдалечени и слаби за да се разглеждат по друг начин. Стартирала през май 2009 г., тази космическа мисия има за цел да наблюдава вселената в далечната инфрачервена светлината. Сред сканираните от Хершел хиляди галактики, учените забелязали пет никога досега наблюдавани обекти, които са изключително ярки.
Увеличаване Това изображение показва увеличения изглед на една от петте галактики, открити от Хершел. Галактиката е кръстена SDP 81 и е жълтата точка в лявото изображение, направено от Хершел. Тя също се наблюдава, като розови петна на дясното изображение, направено от наземните телескопи. Тази галактика е толкова далеч, че на светлината са и отнели около 11 милиарда години за да достигне до нас. Проучването на галактиката продължава, но за съжаление изглежда, че изследването ще се извършва от други инструменти -наземни и космически. Това е така, защото розовите петна показват, че галактиката ще е още ярка в по-големите дължини, които са отвъд пределите на Хершел. С бъдещите наблюдения, се е заела субмилиметровата обсерватория Smithsonian Astrophysical Observatory's в Хавай. Image credit: ESA/NASA/JPL-Caltech/Keck/SMA
Увеличаване Тази схема показва нагледно космическия феномен, известен като гравитационна леща, при която една галактика увеличава втора, по-далечна и я прави да изглежда по-ярка и по-лесна за изучаване. Image credit: NASA/JPL-CaltechОбектите са заподозрени, че са галактики увеличени от космически лещи, но внимателните и обширни последващи наблюдения са задължителни. Многобройни наземни телескопи по целия свят са участвали в кампанията. Резултатите показват, че всичките пет ярки галактики са "подсилени" от ефекта на гравитационната леща. Галактиките са много отдалечени и стари - те датират от времето, когато Вселената е била само на от 2 до 4 милиарда години, на по-малко от една трета от сегашната си възраст.

Астрономите подозират, че те са само част от много по-голяма популация галактики, които не се виждат. Петте галактики са млади и изпълнени с прашни звездообразуващи региони в които се зараждат много нови звезди. Прахът е толкова гъст, че галактиките не могат да се видят във видима светлина от никой телескоп. Но Хершел ги открива защото той може да види слабата топлина на прахта. Тъй като галактиките са увеличени, астрономите вече могат да надникнат по-дълбоко в тези прашни, екзотични места и да научат повече за това какви процеси протичат в тях.

Източник: НАСА

  • 1666
  • 0
  • Apr 4, 2012

Коментар
Подобни публикации