spacebg covers

хершел изследва звездообразуващите галактики чрез комбинираните усилия на к
Мисия: Herschel Space Observatory


Хершел изследва звездообразуващите галактики.

Чрез комбинираните усилия на космическият телескоп "Хершел" и наземните телескопи от обсерваторията "Кек", астрономите са наблюдавали характерните черти на множество ненаблюдавани до момента звездообразуващи галактики.

В тези галактики всяка година се раждат стотици слънчеви системи подобни на нашата. За сравнение, нашата собствена галактика произвежда средно само по една подобна на Слънцето звезда годишно.

Съвсем естествено е, подобни галактики да излъчват огромни количества звездна светлина, която би засенчила Млечния път стотици хиляди пъти, но огромните количества от газ и прах в тях я поглъщат и компенсират този ефект.
УвеличаванеПоглеждайки назад в историята на Вселената Хершел и Кек са разкрили множество невиждани досега звездообразуващи галактики. Тази графика показва разпределението на близо 300 галактики в зрително поле 1,4 х 1,4 градуса от небето. Галактиките за първи път са открити от Хершел, а тяхното червено отместване е определено от наземния телескоп "WM Кек". Copyright ESA–C. Carreau/C. Casey (University of Hawai'i); COSMOS field: ESA/Herschel/SPIRE/HerMES Key Programme; Hubble images: NASA, ESAПрахта поглъща голяма част от видимата светлина и това което достига до нас е една незначителна част от спектъра. Но въпреки това, тя се затопля и излъчва енергия главно в инфрачервени лъчи.

Хершел е отлично пригоден да улавя тази инфрачервена светлина и сега, астрономите са измерили температурата и яркостта на хиляди прашни галактики. Това позволява да се изчисли темпа на звездообразуването в тях.

Но за да се осигури контекста на картината и да разбере как звездната формация се е променила през всичките 13,7 милиарда години от историята на Вселената е необходимо да се знаят разстоянията до галактиките.

На помощ идва 10-метровия телескоп от обсерваторията Кек, който е измерил червеното отместване на 767 от въпросните галактики.

Червено отместване показва на астрономите колко дълго светлината е пътувала из Вселената, което е показател за разстоянието до обекта. За повечето галактиките е установено, че светлината е пътувала към нас 10 милиарда години или по-малко.

Около 5% от тях са с още по-голямо червено отместване - светлината е излъчена, когато Вселената е била на възраст само от 1 до 3 милиарда години.

Такъв голям брой звездообразуващи галактики през първите няколко милиарда години от съществуването на Вселената представлява жизненоважен проблем относно тяхното формиране и еволюция.

Една водеща теория предполага, че интензивните сблъсъци между младите галактики са причината за вздривообразното формиране на звездите.

Друга теория спекулира, че когато Вселената е била млада, отделните галактики са притежавали много повече газ позволяваща по-високите нива на звездообразуване.

Преди да се разреши тази горещо дискутирана тема, обаче се изискват повече подробности за формата и въртенето на галактиките. Преди Хершел, най-голямото подобно изследване е било само върху 73 галактики. Сега този брой е увеличен повече от десет и това е важна стъпка при определянето характеристиките на ранното население от галактики.

  • 2091
  • 0
  • Dec 10, 2012

Коментар
Подобни публикации