spacebg covers

хершел ще приключи своята мисия съвсем скоро всички хубави неща имат своя
Мисия: Herschel Space Observatory


Хершел ще приключи своята мисия съвсем скоро.

Всички хубави неща имат своя край. Това за съжаление важи и за космическата обсерватория "Хершел", която през следващите няколко седмици ще изчерпа запасите си от течен хелий.

Хершел е мисия на Европейската космическа агенция (ESA) с важно участие и на НАСА, която стартира на 14 май, 2009 год. Главното огледало на телескопа е с диаметър 3,5 метра, което го прави най-големия и най-мощния инфрачервен телескоп, който някога е летял в космоса.
Увеличаване Космическия телескоп "Хершел" на фона на студената вселена, която наблюдава. Image credit: ESA - C. CarreauХершел е пионерска мисия и тя е първата, която покрива целия диапазон от далечната инфрачервена светлина. Това го прави в състояние да наблюдава невидимите студени райони от газ и прах в космоса. Освен това, телескопът е предоставил нови прозрения за произхода и еволюцията на звездите и галактиките.

Но за да се извършат тези чувствителни инфрачервени наблюдения, детекторите и на трите научни инструменти - две комбинирани камери със спектрометри и още един спектрометър с много висока резолюция, трябва да се охладят до минус 271 градуса по Целзий. Това е много близко до абсолютната нула.

Тази свръхниска температура се постига посредством суперфлуиден хелий, който за съжаление постепенно се изпарява. По време на старта, специалния резервоар е съдържал 2 300 литра течен хелий, а сега, след 3.5 години на операции в космоса, неговото количество привършва.

Не е възможно да се предскаже точния ден, когато хелия окончателно ще се изчерпи, но очакванията са, това да се случи съвсем скоро. Научният екип обаче, се е амбицирал да използва телескопа до последната капка от него.

Хершел вече е извършил над 22 000 часа научни наблюдения след своя планиран край, което е 10% повече от първоначално замисленото. Така че мисията вече е надминала всички очаквания.

Но дори и след края, огромната база от данни генерирана от телескопа, ще позволи още много години огромна и вълнуваща научна работа. След като хелият свърши, Хершел ще продължи да комуникира с наземните станции още известно време. След това, в началото на май телескопът ще бъде насочен към своята дългосрочна стабилна орбита около Слънцето. Там може да изчака десетилетия, но все някога ще бъде прихванат и върнат отново на Земята, в някой бъдещ космически музей.

  • 1733
  • 0
  • Mar 11, 2013

Коментар
Подобни публикации