spacebg covers

хъбъл е открил синя екзопланета астрономите с помощта на хъбъл са уловили
Мисия: Hubble Space Telescope


Хъбъл е открил синя екзопланета.

Астрономите с помощта на Хъбъл са уловили действителният цвят на екзопланета, която е отдалечена само на 63 светлинни години от нас. Планетата е "HD 189733b" и тя е една от най-близките, които могат да се наблюдават когато преминават пред диска на своята звезда.

Спектрографът на Хъбъл е измерил промените в цвета на светлината по време и след пасажа на планетата. Натрупани по този начин, данните сочат една малка синя капка в светлината от звездата. Предишни наблюдения също са предоставили данни за синия цвят на планетата. Сега, Хъбъл потвърждава наблюдението.
Увеличаване Тази графика сравнява цветовете на планетите от нашата слънчева система с HD 189733b. Тъмносиния цвят на екзопланетата се произвежда от силикатни капчици, които отразяват синята светлина. Image Credit: NASA, ESA, and A. Feild (STScI)Ако се наблюдава директно, тази планета ще се появи като наситена синя точка - цвят напомнящ на Земята. Но това е единственото нещо, по което двете планети си приличат.

На този чужд свят, дневните температури са около 2000 градуса по Целзий. Там най-вероятно валят дъждове от стъкло, а скоростта на ветровете са от порядъка на катастрофалните 7000 км за час. Приятният син цвят идва не от отражението на тропически океан, а по-скоро от раздутата гореща атмосфера съдържаща високи облаци от силикатни частици. В облаците силикатите кондензират до много дребни частици стъкло, които отразяват синята светлина за разлика от червената.

Благодарение на тези открития от Хъбъл и други обсерватории, вече пълноправно може да се смята че HD 189733b е "екзотична" планета. Тя е сред странен клас, но доста разпространени планети, наречени "горещи Юпитери", които орбитират опасно близо до своите майки звезди. Тези наблюдения предоставят нови прозрения относно химичния състав и структурата на облаците засягащи целия клас.

Облаците често играят ключова роля в планетарните атмосфери. Откриването на облаци в горещите Юпитери е от решаващо значение за разбирането на физиката и климатологията на тези планети. HD 189733b е открита през 2005 година. Тя обикаля само на 4.7 милиона километра от центъра на своята звезда, което е толкова близо, че тя е гравитационно заключена към нея. Едната страна винаги е обърната към звездата, а на другата винаги е тъмно.

През 2007 г. космическият телескоп "Спицер" също е измерил инфрачервената светлина или топлината от планетата, което позволява да се съставят първите температурни карти. Тези карти показват, че температурите в двете страни се различават с около 260 градуса по Целзий. Това трябва да предизвика силни ветрове, които непрекъснато бушуват от дневната към нощната страна.

  • 1931
  • 0
  • Jul 15, 2013

Коментар
Подобни публикации