spacebg covers

хъбъл изследва далечните звездни купове този път във фокусът е по-необичае
Мисия: Hubble Space Telescope


Хъбъл изследва далечните звездни купове.

Този път, във фокусът е по-необичаен обект. Това е съставно изображение на най-компактната малка галактика в близката Вселена. Тя е известна като "M60 - UCD1" и се намира в близост до масивната елиптична галактика "NGC 4649" (M60), отдалечена на около 54 милиона светлинни години от Земята.
Увеличаване Наподобяващата звезден куп галактика "M60 - UCD1" е показана със стрелка на изображението. Данните от ренгеновата обсерватория "Чандра" са в розов цвят, а от Хъбъл в обичайните червено, зелено и синьо. Образът от Чандра показва горещ йонизиран газ около двойни звезди, черни дупки и неутронни звезди. Credit: NASA, ESA, CXC, and J. Strader (Michigan State University)Снабдена с извънредно голям брой звезди, "M60 - UCD1" принадлежи към класа на "ултра - компактните галактики джуджета". Освен че прилича повече на звезден куп, открита е от Хъбъл и периодично се изследва от Чандра, и други наземни телескопи, галактиката тежи около 200 милиона пъти повече от нашето Слънце. Забележителното е, че около половината от тази маса се намира в радиус от само 80 светлинни години. Това прави плътността на звездите около 15 000 пъти по-голяма от нашия квартал в Млечния път. Това означава, че там звездите са около 25 пъти по-близо една до друга.

Другото интересно нещо за тази галактика е, че съотношението на елементите, по-тежки от водорода и хелий е подобно на нашето Слънце. Данните от Чандра показват също, наличието на ярък източник на рентгенови лъчи в центъра. Едно от обясненията е гигантска черна дупка с тегло от около 10 милиона пъти масата на Слънцето.

Астрономите се опитват да определят дали M60 - UCD1 и други ултра-компактни галактики джуджета по принцип са родени като претъпкани звездни купове или те са били обичайни малки галактики, но по някакви причини са се уплътнили. До момента, не са открити големи черни дупки в галактическите звездни купове, така че ако източника на рентгенови лъчи в действителност се дължи на масивна черна дупка, тя вероятно е произведена от междугалактични сблъсъци. Масата на галактиката, черната дупка в нея и подобния на Слънцето състав, подкрепят идеята, че тя е остатък от много по-голяма галактика, катастрофирала някъде отдавна в миналото.

Ако това е вярно, тогава галактиката ще е била от 50 до 200 пъти по-масивна, отколкото е сега. Възможно е източването на маса да е станало преди много време и там сега почти нищо да не се случва. Астрономите смятат, че възрастта на M60 - UCD1 е повече от 10 милиарда години.

След тази забележителна галактика или остатък от галактика, Хъбъл е открил най-голямото известно население от кълбовидни звездни купове, около 160 хиляди, всичките пръснати като пчели вътре в претъпканото ядро на гигантската група от галактики "Абел 1689". За сравнение, нашата галактика Млечен път е домакин само на около 150 такива клъстери.

Проучването на кълбовидните купове е от решаващо значение за разбирането на ранните епизоди от формирането на галактиките. Хъбъл наблюденията също така потвърждават, че тези компактни звездни групи всъщност са надеждни маркери на размера на тъмната материя.

Кълбовидни купове са гъсти топки от стотици хиляди звезди в които често се помещават някои от най-старите оцелели звезди във Вселената. Почти 95 на сто от кълбовидните купове са създадени през първите 1-2 милиарда години от историята на Вселената, която е родена в огньовете на Големия взрив преди 13,8 милиарда години.

Сега, екип от астрономи са използвали чувствителността на Хъбъл за да изучат наблюдаваното изобилие от тези звездни вкаменелости, което е почти два пъти по-голямо, от всяко друго население наблюдавано до момента. Освен това, Хъбъл е поставил нов рекорд, наблюдавайки такива системи на разстояние 2,25 милиарда светлинни години от нас.

Астрономите са констатирали, че кълбовидните купове са тясно преплетени с тъмната материя. Дори е открита определена зависимост - връзката между кълбовидните купове и тъмната материя зависи от разстоянието до центъра на галактическия куп. Казано с други думи, ако се знае колко кълбовидни купа се намират на определено разстояние, тогава може да се получи и размера на тъмната материя.

Въпреки, че тъмната материя е невидима, тя се счита за основното гравитационно скеле, върху която са захванати звездите и галактиките. Разбирането на тъмната материя може да покаже как големите структури като галактики и галактични купове са събрани преди милиарди години.

Проучването от Хъбъл показва, че повечето от кълбовидни купове в Abell 1689 са се формирали близо до центъра на клъстера, който съдържа много тъмна материя. С отдалечаването от центъра броят им намаля, което съответства със сравнимия спад на тъмната материя.

Астрономите са успели да надникнат дълбоко в сърцето на Abell 1689 и там във видима светлина сияят около 10 000 кълбовидни купа. Въз основа на това число е съставена оценката, че повече от 160 000 кълбовидни купа са сгушени в диаметър от 2,4 милиона светлинни години. Но това са само най-ярките клъстери. Яркостта на повечето от тях се очаква да бъде от 31 звездна величина, което е извън обсега на Хъбъл, но не и на новостроящия се "James Webb Space Telescope" на НАСА. Новият телескоп може да види много повече кълбовидни купове там.
Увеличаване Хъбъл е открил огромно население от кълбовидни звездни купове, взирайки се дълбоко в галактическият куп "Abell 1689". Образът от ляво е от "Усъвършенстваната камера на Хъбъл" и показва многобройните галактики, които изграждат купа. Правоъгълникът в близост до центъра очертава един регион съдържащ богата колекция от кълбовидни купове. От дясно, този регион е увеличен за да могат да се забележат. Те се появяват като хиляди малки бели точки, които изглеждат като виелица от снежинки. По-големите бели петна са цели галактики от звезди. Credit: NASA, ESA, J. Blakeslee (NRC Herzberg Astrophysics Program, Dominion Astrophysical Observatory), and K. Alamo-Martinez (National Autonomous University of Mexico)

  • 1906
  • 0
  • Sep 25, 2013

Коментар
Подобни публикации