Реклама

хъбъл изследва центъра на млечния път хъбъл е наблюдавал в самото сърце на
Мисия: Hubble Space Telescope


Хъбъл изследва центъра на Млечния път.

Хъбъл е наблюдавал в самото сърце на нашата галактика и астрономите са открили доказателства за ранната фаза от формирането на Млечния път. Телескопът се е натъкнал за първи път на население от древни бели джуджета, които са тлеещите останки от вече изгорели ярки звезди. Намирането на тези звездни мощи ще разкрие каква е всъщност била нашата галактика много отдавна.

Наблюденията, сами по себе си, са най-дълбоките и най-подробните проучвания на най-старата структура на Млечния път - огромната централна издутина. Както всяка археологическа реликва, така и белите джуджета съдържат историята на една отминала епоха. Те предоставят информация за звезди, които са съществували преди около 12,0 милиарда години.
Увеличаване Хъбъл е открил за първи път население от бели джуджета в централната издутина на Млечния път. Тази панорама показва само 4 бели джуджета от общо 70 открити от телескопа. Астрономите ги класифицират спрямо тяхната яркост и синьо-бял цвят, както и движението им по отношение на нашето Слънце. Credit for Hubble Images: NASA, ESAАнализът на данните подкрепя идеята, че Млечния път няколко пъти рязко е нараствал, като най-първата част от звездните жители са родени много бързо - за по-малко от около 2 милиарда години. Останалата част се образува в разгърнатия галактичен диск и раждането на второто и трето поколение звезди вече се случва по нормалния начин - постепенно за милиарди години и новите звезди бавно са обградили централната издутина.

Централната издутина на Млечния път е единствената издутина, която учените могат да изследват в детайли. Всъщност, издутини са видими в много далечни галактики, но при тях не могат да се разграничат отделните звезди, като белите джуджета, затова проучването на нашата е особено важно. Издутината на Млечният път, включва почти една четвърт от звездната маса на галактиката, заради което, нейните характеризиращи свойства предоставят важна информация за формирането и еволюцията на цялата галактика.

Хъбъл е открил, че звездите в издутината като цяло, са по-малки, в сравнение с населението в спираловидния диск. Този резултат показва, че издутината се е формирала по различен начин от диска.

Белите джуджета са малки и изключително плътни. Те са с размерите на Земята, но са 200 000 пъти по-плътни. Една чаена лъжичка материя от бяло джудже ще тежи около 15 тона или колкото един камион на земната повърхност. Малките размери ги правят много трудни за откриване, все едно да търсим блясъка на джобен фенер на Луната. Но орловия поглед на Хъбъл отново е надминал себе си, и астрономите са изследвали една област от централната издутина в продължение на десет години. Снимките съдържат около 240 000 звезди, като те са направени през интервал от 10 години. Дългият времеви диапазон позволява да се направят много точни измервания на движението на звездите, като различните скорости позволяват на астрономите да ги идентифицират.

Въпросната област отстои на 26 000 светлинни години от нас и идентифицирането на бели джуджета там позволява да се анализира тяхната светлина, след което да се правят сравнения с теоретичните модели. Оценката е, че тези 70 бели джуджета всъщност са върха на айсберга, като техния общ брой в издутината трябва да е по-голям от 100 000. Бъдещи телескопи като Джеймс Уеб може да до усъвършенстват тази оценка.

Точната сметка на тези реликви ще доведе до по-точна оценка на възрастта на галактическата издутина. Освен това, по този начин може да се види, дали звездообразуващите процеси в издутината, протичали преди милиарди години, са били различни спрямо по-младия диск на нашата галактика.

  • 805
  • 0
  • Dec 4, 2015

Коментар
Подобни публикации