spacebg covers

хъбъл наблюдава предсмъртните гърчове на ета карина ета карина е една от на
Мисия: Hubble Space Telescope


Хъбъл наблюдава предсмъртните гърчове на Ета Карина.

Ета Карина е една от най-масивните звезди във Вселената, вероятно с маса надвишаваща повече от 100, а някои астрономи дори я оценяват на 150 пъти масата на нашето Слънце. Тя е около 4 милиона пъти по-ярка от нашата местна звезда, което я прави една от най-ярките звезди изобщо в цялата галактика. Ета Карина излъчва 99% от светлината си в инфрачервената част на спектъра, в който диапазон е най-яркия обект на небето.

Тъй като подобни масивни звезди имат сравнително кратък живот - приблизително около 1 милион години, Ета Карина трябва да се е образувала наскоро в астрономическите срокове. И това е така, защото тя се намира в звездообразуващата мъглявина NGC 3372, която също е известна като "Голямата мъглявина Карина", или мъглявината "Ета Карина". Тази звезда е почти сигурно, че ще сложи край на живота си в титанична експлозия на свръхнова някъде през следващите 100 000 години (някои астрономи предполагат, че това ще се случи дори по-рано).
Увеличаване Credit: ESA/NASA

Поради огромната си маса, Ета Карина е много нестабилна, което се изразява в постоянни изблици на енергия и материя. Според сегашната теория за звездната структура и еволюция, огромната маса означава висока температура и светимост. Това води до генерирането на високоенергийни структури на звездната повърхност, които буквално издухват веществото в яростен звезден вятър и радиация. Сегашните изображения на звездата, като горното, което е най-новото направено от Хъбъл, я показват точно в момента на поредния пристъп при който се изхвърля материя. Последният от тези изблици е настъпил някъде между 1835 и 1855 год., като е достигнал своя връх през 1843 г., когато въпреки разстоянието, което се оценява от 7500 до 10 000 светлинни години, тази звезда за кратко е станала втората по яркост на небето, след Сириус (която е почти хиляда пъти по-близо до Земята).

На изображението, двата симетрични балона, представляват бързо движеща се материя, която е издухана в средата на миналия век. Материята, която се движи с повече от 5 милиона километра в час до голяма степен се състои от азот и други по-тежки елементи (кислород, въглерод), формирани в интериора на звездата и сега се изхвърлят в междузвездното пространство. Досегашните наблюдения показват, че единия дял или балон се движи към нас, а другия се отдалечава. Почти в перпендикулярна посока на оста на двата огромни балона, се забелязват две по-малки еруптивни структури, които също са следи от скорошен взрив. За разлика от по-големите структури, тези са съставени предимно от прах и отразяват звездната светлина. Общата маса на изхвърления материал от последния изблик е от две до три слънчеви маси.

Както може да се очаква, космическия телескоп "Хъбъл" периодично наблюдава Ета Карина. Звездата е много интересна, защото предоставя възможност за изучаване предсмъртното поведение на най-тежките звезди в галактиката. Освен това, ако на звездата периодично се случват гигантски взривове изхвърлящи маси колкото цели слънца, най-грандиозното предстои. Ета Карина е една от най-близките звезди до Земята, която ще избухне като свръхнова в относително близкото бъдеще. Но това "близко бъдеще" в астрономическата скала може да бъде след няколко хиляди години. Тогава се очаква впечатляваща гледка от Земята - звездата ще стане далеч по-ярка от всички звезди взети заедно на нощното небе. Засега най-ярката свръхнова от същия тип е свръхновата SN 2006gy, но тя е настъпила в галактика отдалечена на над 200 милиона светлинни години от нас!

  • 1114
  • 0
  • Mar 26, 2012

Коментар
Подобни публикации