spacebg covers

хъбъл направи един милион изследвания- в п
Мисия: Hubble Space Telescope


Хъбъл направи един милион изследвания!

В понеделник, 4 юли, Хъбъл изпрати към Земята милионното си научно наблюдение, което се сътоя в търсенето на вода в атмосферата една екзопланета отдалечена на 1000 светлинни години от нас.

"21 години Хъбъл е премиер на космическата наука, поразявайки ни с дълбоките и красиви изображения използвани в широк спектър от астрономически дисциплини", казва шефа на НАСА - Чарлз Болден. Той беше пилот от мисията на космическата совалка, които изведе Хъбъл в орбита. "Фактът, че Хъбъл достигна този етап, докато изучаваше далечна планета е забележително напомняне за неговата сила и наследство."
НАСА, ЕКА

Въпреки, че Хъбъл е най-известен със своята зашеметяваща образност на космоса, милионното наблюдение е спектроскопско измерване, при което се разделя светлината на съставляващите я цветове. Тези цветови модели може да разкрият химическия състав на космическите източници.

Милионната експозиция на Хъбъл е на планетата HAT-P-7b - газов гигант по-голям от Юпитер в орбита около звезда по-гореща от нашето Слънце. HAT-P-7b е известна също като Кеплер 2b, защото е открита от космическия телескоп "Кеплер". Хъбъл сега се е заловил с анализа на химическия състав на атмосферата на планетата.

"Ние търсим за спектралните подписи на водните пари. Това е изключително точно наблюдение и ще отнеме месеци за анализ, преди да получим отговора", коментира Дрейк Деминг от Университета в Мериленд. "Хъбъл показа, че е идеален за характеризирането атмосферите на екзопланетите, и ние сме развълнувани да видим какво ще разкрие това ново изследване."

"Този вълнуващ набор от наблюдения целящи търсенето на водни пари на планета в орбита около друга звезда, е полагане на основите за това как планираме да използваме James Webb Space Telescope , чиято по-мощна визия ще търси вода в течно състояние на близките планети, което е необходим предшественик на извънземния живот", казва Мат Маунтаун, STScI директор.

Хъбъл стартира 24 Април 1990, на борда на космическата совалка Дискавъри. Неговите открития революцизират почти всички области на астрономическите изследвания от планетарните науки до космологията. Обсерваторията е събрала повече от 50 терабайта данни до момента. Архивът на тези данни е на разположение на учените и обществеността на този адрес.

Хъбъл направи милионното наблюдение използвайки Широкополевата камера 3, която има вграден спектрометър. Тя беше инсталирана от астронавтите по време на мисия до Хъбъл на 4 Май 2009.

Източник: hubblesite

  • 1068
  • 0
  • Mar 16, 2012

Коментар
Подобни публикации