spacebg covers

хъбъл направи изображения на огромния астероид -веста- които ще помогнат на учените да у
Мисия: Dawn - изследване на Веста и Церера


Хъбъл направи изображения на огромния астероид "Веста", които ще помогнат на учените да усъвършенстват плановете за срещата на космическия кораб Dawn с него през юли 2011 година.

Учените са съставили видео от изображенията, което ще помогне за изготвянето на навигационни инструкции за кораба, който се предвижда да навлезе в полярна орбита около Веста. Анализът на изображенията от "Хъбъл" разкрива, че полевата ориентацията на кораба, или наклона трябва да е около четири градуса по-на изток от астероида, отколкото се смяташе до момента.
Увеличи Credit: NASA, ESA, and J.-Y. Li (University of Maryland, College Park), and L. McFadden (NASA GSFC)

Видео

Това означава, че смяната на сезоните между Южното и Северното полукълбо на Веста може да настъпи около месец по-късно от очакваното, докато Даун е в орбита около астероида. Този резултат произхожда от сменения модел на падащата слънчевата светлина. Dawn се нуждае от осветлението на слънцето за картографските дейности.

Въпреки че Веста е един от най-ярките астероиди, заради малкия си размер е труден за заснемане от Земята. Благодарение на новите снимки от Хъбъл учените от мисията Dawn вече имат по-добра представа за това как Веста се върти.

Последните снимки са направени с Wide Field Camera 3 през февруари. Изображенията допълват предишни наблюдения на Веста от наземни телескопи и Wide Field and Planetary Camera 2 на Хъбъл между 1983 и 2007 година. Хъбъл е направил 216 нови, а като цяло общо 446 изображения на астероида, за да се изясни как Веста се върти.

Тези резултати са жизнено важни за мисията Даун. Предвижда се апарата да картографира цялата повърхност на астероида с точност от около 33 метра, затова трябва да се отделя специално внимание на слънчевото осветление. Изглежда, че пролетта на северното полукълбо на Веста ще настъпи към края на септември през следващата година, или малко по-късно, отколкото е планирано.

След като изследва Веста, Даун ще се отправи към планетата джудже Церера, която ще достигне през 2015. Веста и Церера са най-масивните обекти в главния астероиден пояс между Марс и Юпитер. Учените изучават тези небесни тела като примери за градивни елементи на планети от земен тип.

Източник: hubblesite

  • 1493
  • 0
  • Mar 17, 2012

Коментар
Подобни публикации