Реклама

хъбъл се включва към мисията нови хоризонти точно след една гоина
Мисия: Hubble Space Telescope


Хъбъл се включва към мисията "Нови Хоризонти".

Точно след една година, космическият кораб "Нови Хоризонти" ще профучи през системата на Плутон. Тогава, за сравнително кратък период от време, научните инструменти ще генерират огромен масив от данни, които ще бъдат източени на Земята за около година след срещата. Ако всичко това се случи, тогава мисията би била успешна и със сигурност ще внесе много нови неща за най-външната част на Слънчевата система.
УвеличаванеТези две снимки направени от многократна експозиция на Хъбъл показват двата нови обекта в пояса на Куипер на фона на звездите, в съзвездието "Стрелец". Двете KBO са отдалечени на повече от 6,00 милиарда км от Земята. Image Credit: NASA, ESA, SwRI, JHU/APL, New Horizons KBO Search TeamТова би било много добре, но след изпълнението на тази задача, НАСА ще разполага с напълно годен и функционален космически кораб, който освен открития космос просто няма какво да изучава, докато напуска слънчевата система. За това, агенцията полага усилия да открие една, а в най-добрия случай две цели, с които Нови Хоризонти може да се срещне и изучи.

Като част от тези усилия е даването на зелена светлина на космическия телескоп "Хъбъл" да се включи в интензивното търсене на подходящ обект във външната част на Слънчевата система. Наблюденията на Хъбъл са започнали през юни и ще завършат през август. Веднага трябва да кажем, че тези три месеца са истински астрономически срок за претоварената програма на телескопа. Хъбъл е една от най-ангажираните машини и неговото работно време се планира до секунди за няколко месеца, дори години напред. За целта е създадена специална работна група, която трябва да планира и отсява заявките на астрономите от цял свят.

За това, отделянето на толкова дълъг период е голям жест, а и риск за НАСА. Поясът на Куипер е поле от отломки останали от формирането на Слънчевата система преди 4.6 милиарда години. Размерите на ледените тела там са от порядъка на няколко стотици километри и до момента са открити над 1000 подобни, въпреки че, според теориите там трябва да съществуват много повече.

Техния сравнително малък размер и огромното разстояние до тях обаче, ги правят много трудни за откриване. Нещо повече, Направлението на Плутон в момента пресича един от най-гъстите на звезди региони на небето - това са централните части на галактиката. Там буквално гъмжи от звезди и отсяването на желаните обекти е нещо като търсене на игла в купа сено.

Но успех вече има! След бърз и интензивен анализ на данните от около 200 нови снимки от Хъбъл, екипът на мисията е открил два обекта (KBO). За съжаление изглежда че те не са подходящи цели, но резултатът е много обнадеждаващ, защото показва че Хъбъл е напълно способен да открие цел за мисията и то съвсем скоро. Ако приемем че това се случи, тогава планът е, космическият кораб да коригира своята орбита през есента на 2015 г., което ще му позволи да се срещне с ледения обект три - четири години по-късно.

Ако открие подходящ обект, Хъбъл за пореден път ще докаже своята мощ и значимост за съвременната космическа наука. Телескопът стартира на 24 април 1990 г., на борда на космическата совалка "Дискавъри". Въпреки че в началото съществуват известни трудности за мисията, тази дата е преломна за астрономията. Хъбъл е телескоп, който е прекроил нашето възприятие космоса и е открил една вселена, където почти всичко изглежда възможно в рамките на законите на физиката. Хъбъл е разкрил невероятни свойства на пространството и времето, които в по-голямата част от човешката история са били само в абстрактния ум на учени и философи. Днес, Хъбъл продължава да предоставя невероятна гледка към космическите чудеса и е в челните редици на много нови открития.

Накрая малко статистика за вече 24 годишната мисия "Хъбъл":

- след старта, през 1990 г., са проведени още пет мисии на американските космически совалки, които са обслужили телескопа - през 1993, 1997, 1999, 2002 и 2009 год.

- Хъбъл заснема снимки на звезди, планети и галактики от своята орбита около Земята, докато се движи със скорост повече от 28 000 км/час.

- Хъбъл е направил повече от 1 милион наблюдения от началото на мисията.

- Хъбъл е наблюдавал 38 хиляди небесни цели.

- Хъбъл обикаля Земята по орбита с дължина повече от 4.5 милиона км. Орбитата постоянно се стеснява и ще стане нестабилна след 2024 год.

- Хъбъл е генерирал повече от 100 терабайта данни.

- Хъбъл в момента генерира 844 гигабайта данни на месец.

- Общо 4000 астрономи от цял свят са използвали телескопа, за да изследват Вселената.

- Астрономите, използвайки данните от Хъбъл са публикували повече от 11 000 научни статии, което го прави един от най-продуктивните научни инструменти, строени някога.

- Хъбъл тежи колкото два големи слона.

- Първично огледало на Хъбъл е 2,4 м в диаметър.

- Хъбъл е дълъг 13,3 м - колкото голям автобус.


  • 960
  • 0
  • Jul 3, 2014

Коментар
Подобни публикации