spacebg covers

хъбъл също е бил впрегнат в помощ на мисията -епокси-
Мисия: Hubble Space Telescope


Хъбъл също е бил впрегнат в помощ на мисията "Епокси"

Очевидно НАСА съсредоточава цялата си космическа техника на услугите на мисията EPOXI. Сега и Хъбъл наблюдава кометата 103P/Hartley 2, и това изображение е направено на 25 септември, което ще спомогне за планиране на прелитането покрай кометата на 4 ноември.

Анализа на новите данни от "Хъбъл", показват, че ядрото е с диаметър около 1,5 км, което е в съответствие с предишните оценки.
Увеличи Credit: NASA, ESA, and H. Weaver (The Johns Hopkins University/Applied Physics Lab)

Кометата е в много активно състояние в момента, защото е близо до Слънцето. Данните от Хъбъл показват, че главата е забележително хомогенна, нама данни за струи от газ, което е характерно за комети от "семейството на Юпитер", на които Хартли 2 е член.

Струите може да се образуват, когато прахта се изхвърля от няколко специфични ледени региона, а по-голямата част от повърхността е покрита с относително инертен, метеоритно-подобен материал. В рязък контраст на това, дейността от ядрото на Хартли 2 изглежда равномерно разпределена по цялата му повърхност, което може би е сигнал за сравнително "младата" повърхност, която все още не е образувала крайна коричка.

Спектрографите на телескопа (COS) и (STIS) - се очаква да предоставят уникална информация за химическия състав на кометата, който не може да се получи по друг начин. Екипът на "Хъбъл" специално търси емисии от въглероден окис (CO) и двуатомна сяра (S2). Тези молекули са наблюдавани в други комети, но все още не са открити в 103P/Hartley 2.

Когато EPOXI достигне кометата, тя ще се намира на 17 700 000 километра от Земята и тогава тя ще може да се наблюдава с просто око като "размита звезда" от пета величина в съзвездието Auriga.

Източник: НАСА

  • 2054
  • 0
  • Mar 15, 2012

Коментар
Подобни публикации