spacebg covers

Цветни снимки на Скиапарели
Мисия: ExoMars Trace Gas Orbiter


Увеличаване Copyright NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

Основната сцена на катастрофата вече е заснета през три различни филтри от камерата на MRO, което позволява да се сглобят цветовете. Освен това, последният набор изображение хвърля нова светлина върху някои от детайлите, които бяха само спекулация през миналата седмица.

Например, някои от ярките бели петна вече са потвърдени като реални обекти или това са фрагменти от разбилият се ландер. Яркото размито петно, заедно с тъмните ивици на запад от кратера може да бъде повърхностен материал изхвърлен от вторична експлозия на резервоарите за гориво, след първоначалното съприкосновение на модула.

Също се вижда, че парашутът се движи от вятъра, като това явление се наблюдава и при парашута на Кюриосити. Стерео реконструкцията ще помогне да се потвърди и ориентацията на задния щит. Моделите от светли и тъмни петна предполагат, че ние виждаме външната страна на щита, като изолацията е изгоряла в някои части, както се очаква.

Накрая предния щит е заснет отново в черно и бяло, неговото местоположение е извън цветния район и не показва никакви промени. Поради различната геометрия между двата набора изображения се потвърждава, че лъскавите петна не са огледални отблясъци и следователно трябва да бъдат свързани с присъщата яркостта на обекта. Това означава, че най-вероятно виждаме светлата многослойна топлоизолация покриваща вътрешната страна на щита, което предложение също е от миналата седмица.

Следващите изображения се планират след няколко дни и ще бъде интересно да се види дали ще се забележат някакви допълнителни промени.


  • 1081
  • 0
  • Nov 7, 2016

Коментар
Подобни публикации