spacebg covers

Чандра е наблюдавала любопитен обект
Мисия: Chandra X-ray Space Observatory


Увеличаване Новооткритият обект в галактиката "NGC 2276" може да бъде важна черна дупка, която спомага за запълването на еволюционната история на тези екзотични космически обекти. Астрономите са определили общо осем рентгенови ултраярки източници в тази галактика, природата на които всъщност не е много ясна. Image Credit: X-ray: NASA/CXC/SAO/M.Mezcua et al & NASA/CXC/INAF/A.Wolter

 

Космическата обсерватория "Чандра" е наблюдавала любопитен обект. Той е именуван "NGC2276-3c" и се намира в един от клоновете на спиралната галактика "NGC 2276" на около 100 милиона светлинни години от нас. "NGC2276-3c" изглежда е това, което астрономите наричат "междинно-масова черна дупка" (IMBH).

В продължение на много години, учените са откривали черни дупки с маси от 5 до 30 пъти масата на Слънцето. Освен тях, във Вселената съществуват и така наречените "свръхмасивни черни дупки", които обикновено се намират в центровете на галактиките и тежат милиони или дори милиарди пъти масата на Слънцето.

Но с "IMBH" се обозначават черни дупки, които попадат в средния клас - с маси от няколко стотин до няколко хиляди слънчеви маси. Една от причините, поради които "IMBH" са важни, е че те могат да бъдат семената от които порастват свръхмасивни черни дупки, образувани в ранната Вселена.

Но подобни черни дупки всъщност никога не са наблюдавани директно. През годините е имало намеци, че те съществуват, но изглежда, че "IMBH" отдавна са се изгубили във Вселената.

Сега, "NGC2276-3c" е лъч надежда и за да я изучат по-подробно, учените я наблюдават едновременно в рентгенови лъчи с Чандра и в радио вълни с европейския интерферометър "VLBI". Връзката между радио и рентгеновите емисии позволява да се определи масата на дупката и тя се оказва около 50 000 пъти тази на Слънцето, което я поставя в обхвата на "IMBH".

В допълнение към своята маса, друго забележително свойство на "NGC2276-3c" е, че тя е произвежда мощна радио струя, която се простира до 2000 светлинни години. Районът по струята, изглежда е лишен от млади звезди. Това доказва, че "IMBH" може да оказват силно влияние върху околната среда или техните струи може да потискат образуването на нови звезди.

Нейното местоположение в един от спиралните ръкави на "NGC 2276" също повдига други въпроси. Например дали тя е била формирана в рамките на галактиката, или пък идва от центъра на галактиката-джудже, която се е сляла с "NGC 2276" някога в миналото?

Това "IMBH" всъщност е едно от осемте ултраярки рентгенови източници (ULX) в "NGC 2276". Стотици ULX са били открити през последните 30 години, но въпреки това, естеството на тези източници все още е въпрос на дебат. Изследването на галактиката показва, че около 15 нови звезди се образуват всяка година в нея. Тази висока степен на звездообразуване може да е предизвикана от сблъсъкът с галактика джудже, което подкрепя идеята, че "IMBH" се образуват от галактически сливания.


  • 1136
  • 0
  • Feb 26, 2015

Коментар
Подобни публикации