spacebg covers

Чандра е открила интересен галактичен куп
Мисия: Chandra X-ray Space Observatory


Увеличаване Това комбинирано изображение разкрива блестящия галактичен куп. Данните от Чандра са в лилаво. Credit X-ray: NASA/CXC/INAF/P.Tozzi, et al; Optical: NAOJ/Subaru and ESO/VLT; Infrared: ESA/Herschel

Вече сме 2015-та и можем да си пожелаем здраве и късмет през новата година. Тя със сигурност ще бъде много интересна, особено предстоящите срещи с Церера и Плутон, но за тях ще се наложи да почакаме още - до март и юли. Сега започваме с една друга новост от далечната вселена - интересен галактичен куп.

Данните от космическата рентгенова обсерватория "Чандра" разкриват едно сравнително младо, само на около 800 милиона години, но необичайно масивно галактическо струпване. Тази структура се оказва най-масивната от всички известни на тази възраст или по-млади. Галактичните купове са най-големите гравитационно свързани обекти и поради тази причина те са важни за калибрирането на процеса, разкриващ как самата Вселена се развива във времето.

Най-напред, този клъстер е открит от космическата обсерватория "XMM-Newton" на ЕКА и тогава е установено, че е отдалечен на около 9,6 милиарда светлинни години от Земята. Сега, астрономите са използвали рентгеновите данни от Чандра, които в комбинация с различни научни модели разкриват точното тегло на купа. Резултатът е шеметната маса възлизаща на 400 000 000 000 000 пъти масата на Слънцето. Учените смятат, че това галактическо струпване се е формирало около 3,3 милиарда година след Големия взрив.

Официалното име на клъстера е "XDCP J0044.0-2033", но той е известен също със прозвището "Gioiello", което преведено от италиански означава "бижу". Учените са избрали това име, защото фотографиите съдържат множество блестящи цветове, представящи рентгеновата светлина излъчвана от свръхгорещите газове на различните звездообразуващи региони в галактиките.

Откриването на огромен галактичен куп толкова рано означава, че там може да има още такива обекти. Този вид информация, може да окаже въздействие върху разбирането как се формира едромащабната структура на Вселената и съответно еволюира. Преди него, астрономите са открили друг огромен галактичен куп, известен като "El Gordo", но той е по-близо до нас - на разстояние 7,0 милиарда светлинни години. Има и още няколко, но според най-добрия сегашен модел, съществува малка вероятност за формирането на масивни клъстери като "Gioiello" и "El Gordo" толкова скоро след началото на времето. Новите резултати показват, че теорията търпи проблеми и освен това примамват астрономите да търсят още далечни и масивни клъстери.

Прекалено рано е да се правят генерални изводи, но този намек, че стандартният модел на космологията съдържа проблем е интересен. В миналото, астрономите са се опитали да открият подобни структури, но всички на разстояния по-големи от 9,5 милиарда светлинни години са се оказали протоклъстери или те не са напълно развити галактични купове.

Изследователите също отбелязват, че се наблюдават нотки на неравномерно разпределение на горещия газ. Това може да са огромни кичури причинени от сблъсъци и сливания с по-малки групи от галактики и може да осигури улики как клъстера е станал толкова тежък още в детството си. Авторите отбелязват, че клъстерът все още достатъчно млад и той със сигурност ще бъде подложен на много подобни взаимодействия в бъдеще.


  • 1058
  • 0
  • Jan 5, 2015

Коментар
Подобни публикации