spacebg covers

чандра за първи път засне в рентгенови лъчи поток от горещ газ който се влива в черна дупка това
Мисия: Chandra X-ray Space Observatory


Чандра за първи път засне в рентгенови лъчи поток от горещ газ, който се влива в черна дупка. Това наблюдение ще помогне за справянето с два от най-основните проблеми на съвременната астрофизика: разбирането как растат черните дупки и колко материя се засмуква от интензивната им гравитация.

Наблюдаваната черна дупка е в центъра на голямата галактика NGC 3115, която се намира на около 32 милиона светлинни години от Земята. По изображения на горещ газ на различни разстояния от супермасивната черна дупка, астрономите са наблюдавали критичен праг, където движението на газ за първи път става доминирано от гравитацията на черната дупка и попада навътре в нея. Това разстояние от черната дупка е известно като "радиус на Бонди".
Газовите потоци, които се приближават към черната дупка, стават все по-горещи и по-ярки, подписа за което е потвърдено от рентгеновите наблюдения. Учените са открили, че покачването на температурата на газа започва от около 700 светлинни години от черната дупка, където е и местоположението на радиуса на Бонди. Това предполага, че черната дупка в центъра на NGC 3115 има маса около два милиарда пъти по-голяма от тази на слънцето, което я прави най-близката черна дупка от този размер до Земята.

Данните от Чандра също показват, че газа в близост до черната дупка е по-плътен от външния газ. Също така, учените са изчислили, че всяка година газ с тегло около 2% от масата на слънцето преминава радиуса на Бонди към черната дупка.

При този темп има една мистерия - учените са изчислили че енергийния източник трябва да е повече от един милион пъти по-ярък в рентгенови лъчи, отколкото този който се наблюдава в NGC 3115. Има поне две възможни обяснения за това несъответствие. Първата е, че вътре в радиуса на Бонди нещо се случва и в крайна сметка върху черната дупка попада много по-малко материал отколкото навлиза през него. Другата възможност е, че превръщането на енергия в радиация е много по-малко ефективно, отколкото се предполага.

Различни модели, описващи потока на материя върху черната дупка правят различни прогнози за това колко бързо плътността на газа нараства, когато се доближава до черната дупка. По-точно определяне на нарастването на плътността от бъдещи наблюдения трябва да помогне на астрономите да изключат някои от тези модели.

Източник: НАСА

  • 982
  • 0
  • Mar 21, 2012

Коментар
Подобни публикации