spacebg covers

чандра изслезва останките от супернова в нашата галактика
Мисия: Chandra X-ray Space Observatory


Чандра изслезва останките от супернова в нашата галактика.

G327.1-1.1 е взрив на масивна звезда или супернова в Млечния път. Силно магнитна, бързо въртяща се неутронна звезда (наричана пулсар) остава след експлозията и произвежда вятър от релативистки частици, наблюдаван в рентгенови лъчи от Чандра и XMM-Нютон (синьото) както в радио данни (червено и жълто). Тази структура се нарича "pulsar wind" мъглявина. Вероятностното местоположение на бързо въртящата се неутронна звезда е показано на изображението. Големия червен кръг са радио емисиите от шоковата вълна.
Увеличаване

Все още няма ясно обяснение за необичайния характер на G327.1-1.1, включително изместената от центъра позицията на "pulsar wind" и паподобяваща комета, когато погледнем мъглявината в радио честоти. Една възможност е да виждаме ефектите на шоковата вълна да издухва далеч назад изхвърления от взрива материал или т.нар "обратно шокова" вълна. Пулсара се движи нагоре, далеч от центъра на експлозията, но "pulsar wind" мъглявината се промества към долния ляв ъгъл на изображението.

Рентгеновите наблюдения позволяват на учените да се изчисли енергията, освободена по време на избухването на свръхновата и възрастта на останките, както и количеството материал пометен от взривната вълна на разширяващата се експлозия. Слабия балон, който изглежда че пулсара създава, може да бъде разбулен от свежия вятър на пулсара, духащ в региони разчистени от обратния удар. Източник: Чандра

  • 1049
  • 0
  • Mar 21, 2012

Коментар
Подобни публикации