spacebg covers

Чандра отбеляза 15 години работа
Мисия: Chandra X-ray Space Observatory


УвеличаванеТова е ново изображение от Чандра на най-известната останка от свръхнова - мъглявината "Рак". Най-ниско енергийната рентгенова светлина е изобразена в червено, а най-енергичната, излъчвана от материя нагрята до милиони градуси, е в бяло-синьо. Точно в центъра, в ядрото на бялата точка, се е формирала една от най-младите известни неутронна звезда. Image credit: NASA/CXC

Преди петнадесет години, на 23-ти юли 1999 год., рентгеновата космическа обсерватория "Чандра" беше изстреляна в космоса на борда на космическата совалка "Колумбия". От този момент до сега, Чандра е революционизирала нашето разбиране за високо енергийната Вселена.

Тя е част от "Великите обсерватории" на НАСА, към които спадат също космическите телескопи "Хъбъл" и "Спицер". Обсерваторията притежава невероятна чувствителност и резолюция в рентгенова светлина, където е наблюдавала най-разнообразни горещи обекти, вариращи от най-близките планети и комети до най-отдалечените квазари. Тя е фотографирала останки от избухнали звезди и е наблюдавала района около супермасивната черна дупка в центъра на Млечния път. Чандра също е направила голям напредък в изучаването на тъмната материя, сянката на която се усеща при сблъсъците между галактичните купове.

Сега, за да отпразнуват своята 15-тата годишнина, учените са публикували четири нови снимки на останки от свръхнови. Това са мъглявините "Рак", "Тихо", "G292.0+1.8" и "3C58". Тези останки са свръх горещи и съответно светят ярко в рентгенови лъчи. Чандра е променила начина, по който се прави астрономия. Обсерваторията е показала, че често най-интересното се случва в рентгенова светлина и тези 15 години са променили из основи разбирането за звездите, галактиките, черните дупки, тъмна енергия, а специално изучаването на останките от свръхновите е революционизирало разбирането за произхода на елементите, необходими за направата на нови планетни системи и дори живота.

Обсерваторията обикаля далеч над рентгенопоглъщащата атмосфера на Земята, на височина до 139 000 км. Тя също е и най-големия спътник стартирал някога от совалка.

Този телескоп е заплануван още през далечната 1976 год. и първоначално е наречен "Advanced X-ray Astrophysics Facility (AXAF)". Но точно преди старта е преименуван в чест на покойния индийски нобелов лауреат - Субрамаян Чандрасекар, които е считан за един от най-изтъкнатите астрофизици на 20-ти век. "Чандра" на санскрит също означава "луна" или "светлинен".

Накрая, погледната през погледа на бюрократа, Чандра е една от най-успешните мисии на НАСА от гледна точка на цена, технически успех и най-вече, научни открития. Обсерваторията се оказва учудващо здрава и през тези 15 години функционира безпроблемно, нещо повече, учените дори планират да я използват още поне десетилетие и след това.


  • 1354
  • 0
  • Jul 28, 2014

Коментар
Подобни публикации