spacebg covers

чандра откри че една звезда облъчва собствената си планета с порой от рентгенови лъчи 100 000 пъти
Мисия: Chandra X-ray Space Observatory


Чандра откри, че една звезда облъчва собствената си планета с порой от рентгенови лъчи 100 000 пъти по-интензивно, отколкото Земята от Слънцето.

Новите данни от Чандра и Very Large Telescope на ЕСО показват, че високо-енергийна радиация изпарява около 5 милиона тона материя от планетата всяка секунда. Този резултат показва какъв труден път за оцеляване трябва да следват някои планети.

Планетата е известна като CoRoT-2b и има маса около три пъти тази на Юпитер или 1000 пъти по-голяма земната. Тя обикаля около своята звезда, CoRoT-2a на разстояние около 10 пъти разстоянието между Земята и Луната. Тази система е отдалечена от нас на разтояние 880 светлинни години.
Според оптичните и рентгеновите данни системета CoRoT се оценява на възраст между 100 и 300 милиона години, което означава, че звездата вече е напълно оформена. Чандра наблюденията показват, че CoRoT-2a е много активна звезда, с ярки рентгенови емисии, произведени от мощни и буйни магнитни полета. Такава силна активност обикновено се наблюдава при много по-младите звезди.

Учените смятат че активността на звездата се дължи на самата планета. "Тази планета е толкова близо до звездата си, че тя ще бъде ускорявана от въртенето на звездата, което ще поддържа магнитните полета активни", казва Стефан Czesla от университета в Хамбург. "Ако не беше планетата, тази звезда отдавна да е преминала бурната си младост." Подкрепа за тази идея идва от наблюденията на вероятна звезда спътник, която обикаля CoRoT-2a на разстояние около хиляда пъти по-голямо от разстоянието между Земята и нашето Слънце. Тази звезда не се наблюдава в рентгенови лъчи защото няма близка планета като CoRoT-2b за да я предизвиква постоянно да е активна.

Друг интригуващ аспект на CoRoT-2b е, че тя изглежда необичайно напомпана за подобна планета в позицията си.

"Не сме сигурни за всичките ефекти, които подобна яростна рентгенова буря ще има върху една планета. Но това може да е причината за подуването което виждаме в CoRoT-2b", каза Sebastian Schroeter - главния изследовател. "Ние сме едва в началото при изучаването на това, какво се случва с екзопланетите в тези екстремни среди."

Източник: НАСА

  • 1008
  • 0
  • Mar 21, 2012

Коментар
Подобни публикации